Збиття літака в Бєлгородській області. Джерело: росЗМІ

Падіння літака Іл-76 на території Росії: США повідомили про проблему в розслідуванні авіатрощі

Сполучені Штати Америки спільно з Україною співпрацюють щодо розслідування падіння літака Іл-76 24 січня у Бєлгородській області. Проте Росія не допускає незалежні ЗМІ на місце події, що ускладнює процес.

Таку заяву під час брифінгу зробив речник Державного департаменту США Ведант Патель.

За його словами, президент України Володимир Зеленський закликав до міжнародного розслідування, яке стосується авіатрощі російського літака та ймовірного перебування на борту судна українських військовополонених.

"Проблема полягає в тому, що з огляду на те, що відбувається в Росії, неймовірно складно перевірити, що саме сталося. Як ви знаєте, Росія не допускає свободи преси та незалежних репортажів, тому її твердження з цього приводу важко підтвердити", — наголосив Патель.

Речник Держдепу підкреслив, що американська сторона контактує з офіційним Києвом, щоб з'ясувати справжню причину падіння Іл-76.

Що відомо про падіння літака Іл-76 у РФ

У середу, 24 січня, в Росії впав військовий літак Іл-76. Авіакатастрофа сталася у Бєлгородській області Російської Федерації. Точної причини авіатрощі у Росії поки не розкривають.

Водночас російські пропагандисти почали вигадувати свої "версії". У міноборони РФ заявили, що літак упав, але нібито "на борту перебували 65 полонених українських військовослужбовців", а також шість членів екіпажу та троє осіб, які супроводжували.

Своєю чергою омбудсмен Дмитро Лубінець заявив, що список військовополонених, які нібито перебували на борту військового літака Іл-76, який розбився у Бєлгородській області 24 січня, містить "неточності".

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що обставини катастрофи ще встановлюються, але українська сторона на Раді безпеки ООН "могла б розповісти, як усе це сталося". 

25 січня стало відомо, що Рада Безпеки ООН проведе екстрене засідання на запит Росії через катастрофу військово-транспортного літака Іл-76. Раніше Франція, яка нині головує у Радбезі ООН, відмовила Росії у цьому запиті.

Координатор Ради нацбезпеки Білого дому Джон Кірбі прокоментував авіатрощу та наголосив, що Сполучені Штати Америки наразі не можуть підтвердити, чи перебували українські військовополонені на борту літака Іл-76. Кірбі зауважив, що Білий дім намагається отримати більше інформації щодо інциденту з Іл-76.

Нагадаємо, аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW) зробили висновок, що Росія прагне викликати сумніви Заходу щодо продовження військової допомоги та невдоволення в Україні, тому всіма пропагандистськими методами використовує катастрофу літака Іл-76 в Бєлгородській області.

Наразі ГУР перевіряє інформацію OSINT-аналітиків щодо того, що літак Іл-76 з бортовим номером RA-78830 летів до Росії через Єгипет, Саудівську Аравію та Іран. На думку аналітиків, в районі Сирії російський літак зник з радарів, а потім з'явився в районі Бєлгорода. Звідти він здійснив свій останній зліт. Наголошується нібито Іл-76 прямував у бік центральної частини РФ і буцімто віз зброю для окупантів зі Сходу.

Згодом Дмитро Пєсков заявив, що Кремль нібито "своєчасно попереджав" українську владу про перевезення військовополонених літаком Іл-76. Росіяни закликають орієнтуватися саме на їхню інформацію.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 26.01.2024 12:36