Фото ілюстративне. Джерело: Telegram-канал Євгенії Кравчук

ПАРЄ визнала геноцидний намір Росії щодо знищення української культурної спадщини й ідентичності

Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) ухвалила резолюцію, в якій визнала геноцидний намір у діях росіян проти України.

Про це повідомили на інформаційних ресурсах партії "Слуга народу" у Telegram.

Народний депутат і член української делегації в ПАРЄ Євгенія Кравчук наголосила, що документ містить безпрецедентні пункти щодо підтримки української культури та збереження української ідентичності.

Зокрема, резолюція засуджує державну політику русифікації, яку представники країни-агресора впроваджували на тимчасово окупованих територіях України з 2014 року. Зокрема, йдеться про заборону української мови, культурну ідентичність, літературу та історію.

"У резолюції чітко закріплено, що умисне знищення культурної спадщини та стирання культурної ідентичності в Україні є воєнними злочинами, злочинами проти людяності та свідчать про конкретний геноцидний намір знищити українську національну ідентичність", — додала Кравчук.

При цьому в ПАРЄ ухвалили правку, яка визнає, що росіяни проводять політику русифікації стосовно корінних народів Російської Федерації.

Така резолюція закликає держави-члени ПАРЄ посилити санкції проти росіян і передбачити повне відшкодування на підставі міжнародного права.

Також члени ПАРЄ допомагатимуть Україні збирати докази воєнних злочинів Росії проти культурної спадщини та розробляти проекти для культурної спадщини.

Нагадаємо, що 16 квітня Парламентська асамблея Ради Європи підтримала резолюцію, яка передбачає конфіскацію заморожених російських активів. Їх мають передати для відновлення України.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 26.06.2024 20:14