Фото: росЗМІ

Передача Білорусі ядерної зброї: Китай розкритикував заяви Путіна

Китай виступив проти передачі Росією ядерної зброї іншим країнам та розміщення її у Білорусі. Там вважають, що ядерна війна неприпустима.

Про це заявив заступник постійного представника Китаю при ООН Ген Шуан під час засідання Ради Безпеки ООН.

"Ми виступаємо за заборону передачі ядерної зброї, щоб жодні ядерні країни не передавали свою ядерну зброю за кордон і не розміщували її за межами своєї країни", — сказав Шуан.

Він зазначив, що ядерну війну неможливо виграти, і її взагалі не можна розпочинати.

"Сьогодні ця заява є ще більш важливою. Китай закликає всі ядерні країни дотримуватися своїх зобов'язань, зменшувати ризик ядерної війни та уникати будь-яких конфліктів між ядерними державами", — зауважив Шуан.

Проте білоруську сторону обурила позиція Китаю і вона заявила, що світ не повинен втручатися у справи РФ та Білорусі.

"Не втручайтесь у наші внутрішні справи, займайтеся реальними проблемами прав людини і не намагайтеся розмірковувати про бажання білоруського народу, ви не маєте жодного уявлення про це", — видав Рибаков.

Рибаков також наголосив, що контроль за ядерними боєприпасами та технологіями залишається у російської сторони, і звинуватив НАТО в тому, що Альянс "давно має практику спільних ядерних місій". Крім того, білоруська сторона вимагає від США вивезти свою ядерну зброю із низки країн.

"Ми закликаємо Україну вимагати від НАТО припинити практику спільних ядерних місій, а від США — вивести свою ядерну зброю з Бельгії, Німеччини, Нідерландів, Італії, Туреччини — Білорусь на Раді Безпеки ООН", — не приховуючи цинізму у своїх словах, заявив представник Мінська.

Нагадаємо, 24 березня російський президент Володимир Путін заявив, що Росія розмістить у Білорусі тактичну ядерну зброю. Першого липня завершується будівництво сховища.

У Білому домі зазначили, що заяви російського диктатора Володимир Путіна щодо розміщення ядерної зброї у Білорусі жодним чином не вплинуть на стратегічну ядерну позицію Сполучених Штатів.

Президент Володимир Зеленський вважає, що погрози російського диктатора Володимира Путіна розмістити ядерну зброю в Білорусі свідчить про те, що його зустріч з главою Китаю Сі Цзіньпінем пройшла невдало.

Зазначимо, Україна та країни Заходу опинилися в ситуації, в якій Російська Федерація періодично погрожує їм застосуванням ядерної зброї. Аналітики вказують на потенційні загрози, з якими цьогоріч може стикнутися НАТО і колективний Захід загалом.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 31.03.2023 21:58