Фото: Офіс президента

Передача Україні заморожених активів РФ: з'явилась офіційна позиція Фінляндії

Фінляндія позитивно ставиться до можливої передачі активів Російської Федерації за кордоном для допомоги Україні. Наразі потрібно знайти правове рішення для таких дій.

Таку заяву зробив міністр зовнішньої торгівлі та розвитку Фінляндії Вілле Тавіо, пише "Укрінформ".

"Ми позитивно ставимося до арешту заморожених російських активів і перепрофілювання доходів від цих активів для підтримки України. Спільно з країнами-партнерами необхідно знайти правове рішення для перепрофілювання заморожених активів", — сказав Тавіо.

Міністр заявив, що Україна може розраховувати на підтримку Фінляндії в майбутньому для подолання величезних наслідків російської агресії. За його словами, Гельсінкі готуються взяти участь у процесі відбудови та розробляють національний план з відбудови у співпраці з приватним сектором.

"Перша частина плану буде опублікована до кінця цього року. Він буде зосереджений на тому, як фінський приватний сектор може брати участь у відновленні України. Невдовзі після цього буде підготовлено другу частину. Вона розглядатиме фінську підтримку для України у ширшому контексті, включаючи співпрацю щодо розвитку", — додав Тавіо.

Нагадаємо, заступник міністра юстиції України Ірина Мудра заявила, що у Європейському союзі підтримали використання доходів від заморожених активів Російської Федерації для відбудови України. Вже у грудні у Єврокомісії планують обговорити юридичні пропозиції.

Зазначається, що більшість з трьохсот мільярдів заморожених коштів — 180 мільярдів євро зберігається в Euroclear — найбільшому у світі депозитарії цінних паперів зі штаб-квартирою в Брюсселі. Не так давно Euroclear повідомив, що заробив близько три мільярди євро на заморожених активах РФ лише за перші дев'ять місяців цього року порівняно з 347 мільйонів євро за аналогічний період 2022 року

Заступник міністра юстиції зазначила, що українська сторона добиватиметься конфіскації усіх активів РФ, а не лише доходів з них.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 12.11.2023 22:21