Фото: ілюстративне Джерело: Коммерсантъ

"Переполох" у Бєлгородській області: ISW пояснив, що коїться у російському інформпросторі

Ситуація у Бєлгородській області спровокувала у російському інформаційному просторі паніку, фракційність та неузгодженість, а також критику за нездатність зміцнити кордони та слабкість зведених у регіонах укріплень.

Про це повідомив Інститут вивчення війни (ISW).

Аналітики зауважили, що російські блогери по різному відреагували на рейд бійців "Російського добровольчого корпусу" (РДК) та Легіону "Свобода Росії" (ЛСР) у Бєлгородській області. Так, деякі провоєнні блогери зациклилися на тому, що "РДК" і "ЛСР" складаються здебільшого з росіян, назвали їх зрадниками Росії, безпідставно звинувативши у роботі на ГУР.

"Кілька воєнкорів припустили, що атака була цілеспрямованою інформаційною операцією, яка мала на меті відвернути увагу від нещодавнього захоплення Бахмута Росією та посіяти паніку в російському інформаційному просторі напередодні можливого українського контрнаступу", — кажуть експерти.

Колишній російський офіцер та ультранаціоналіст Ігор Гіркін заявив, що давно попереджав, що такі транскордонні рейди можуть бути частиною ширшої української контрнаступальної стратегії.

Натомість фінансист ПВК Вагнера Євгеній Пригожин звинуватив російський уряд та його бюрократичну бездіяльність у сприянні атаці. Він розкритикував російське міноборони за неспроможність зміцнити кордони та захистити Росію.

В Інституті зауважили, що перша лінія російських оборонних укріплень пролягає за 2 км від Гори-Подолу. Є припущення, що силам "РДК" вдалося пробити її. Це свідчить про слабкість цих укріплень та неукомплектованість професійним особовим складом.

За оцінками ISW, оскільки більшість російських провоєнних блогерів відповіли відносно різними занепокоєннями, тривогами та гнівом, а інформаційний простір не згуртувався навколо однієї цілісної реакції на подію, це свідчить про те, що вона застала зненацька російських коментаторів.

Нагадаємо, на території Бєлгородської області 22 травня легіон "Свобода Росії" та Російський добровольчий корпус проводив операцію для створення "смуги безпеки" для захисту цивільних українців від "режиму Путіна". До цього залучені виключно громадяни Росії.

Від дев'ятої години ранку в Бєлгородській області Росії було чутно вибухи. На кордоні нібито відбувся потужний бій із застосуванням танків та безпілотників. Користувачі соцмереж опублікували відео, на якому, як стверджується, танки заїжджали на територію Росії на КПП "Грайворон". Місцеві ЗМІ повідомляли про запеклі бої з "ДРГ" на кордоні. У мережі також з’явилася інформація про нібито знищення прикордонного пункту у Бєлгородській області. 

В Бєлгородській області РФ оголосили про введення "правового режиму контртерористичної операції". Росіян попередили про жорсткі обмеження.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 23.05.2023 07:05