Фото: ДПСУ

Перетин кордону для військовозобов'язаних: що від сьогодні змінюється у правилах

У середу, 17 липня, в Україні набирають чинності нові правила перетину кордону під час мобілізації. Відтак, від сьогодні всі військовозобов'язані віком від 18 до 60 років при перетині державного кордону України на виїзд мають пред'явити військово-облікові документи.

Тепер перетин кордону військовозобов'язаними відбуватиметься згідно з пунктом 17 постанови Кабінету Міністрів № 560 від 16 травня 2024 року, який передбачає:

  • перевірку військово-облікових документів у громадян віком від 18 до 60 років. Цей документ можна пред’явити в електронному форматі разом з паспортом;
  • відмову у виїзді за кордон у випадку відсутності військового документа у військовозобов'язаного;
  • ДПСУ має право заборонити виїзд особам, які перебувають у розшуку ТЦК, з метою затримання з урахуванням поточної мобілізації в Україні;
  • категорії осіб, яким згідно з Правилами перетину кордону громадянами України дозволено виїзд з України, залишаються без змін.

Водночас речник Державної прикордонної служби Андрій Демченко в коментарі "Українській правді" пояснив, що для того, аби уникнути проблем при перетині кордону всі військовозобов'язані мають:

  • стати на військовий облік, якщо раніше цього не зробили;
  • оновити військово-облікові дані, виконавши вимоги закону № 3633-IX про посилення мобілізації в Україні.

Крім того, посадовець уточнив, що військовозобов'язані під час мобілізації в Україні не можуть виїхати за кордон без відстрочки. Натомість ті, хто мають відстрочку і хочуть виїхати за кордон, повинні дотримуватися таких правил:

  • мати при собі військово-обліковий документ, у якому зазначено про право на відстрочку або виключення з обліку через стан здоров’я;
  • якщо інформація про відстрочку або виключення міститься в іншому документі, його слід показати ДПСУ — у спеціальній довідці, оформленій згідно з додатком 6 порядку призову громадян.

"Наразі ми не бачимо збільшення кількості перетинів кордону на виїзд з України чоловіками. Фактично щодня ця кількість залишається постійною. Зазначу, що лише за наявності умов, які дозволяють перетнути кордон, чоловіки і йдуть за межі України", — наголосив Демченко.

Нагадаємо, раніше в Міністерстві оборони України пояснювали, що під час оновлення військово-облікових даних проходження військово-лікарської комісії не вимагалося. Це потрібно буде вже тоді, коли військовозобов’язаний отримає повістку.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 17.07.2024 08:59