Фото: росЗМІ

Під час сьогоднішньої атаки ППО збила над Києвом дві ракети "Циркон", — Defense Express

У понеділок, 25 березня, під час ранкового російського обстрілу протиповітряна оборона України у небі над Києвом знищила дві новітні ворожі ракети ЗМ22 "Циркон".

Про це повідомляє Defense Express.

"Сьогодні ворог запустив "Циркони", які були збиті безпосередньо над Києвом. Про це говорить результат першочергового аналізу уламків двох ракет, які були збиті, але впали у межах столиці", — йдеться в повідомленні.

У виданні наголосили, що ракети "Циркон" для атаки на Україну російські загарбники використовують вже не вперше. Такими ж ракетами росіяни обстріляли Київ 7 лютого. 

"При цьому, якщо після удару 7 лютого від "Циркону" залишились лише дуже сильно фрагментовані уламки, ідентифікація яких зайняла п'ять днів для офіційного підтвердження використання РФ цієї ракети. То наразі стали доступні значно інформативніші уламки "Циркону", — зазначили журналісти.

У виданні наголосили, що зібрана інформація дозволить фахівцям оцінити реальні можливості "Циркону" та рівень технологій, який наразі досяжний РФ для створення ракети.

ЗСУ збили одразу два “Циркони” над Києвом

Фото: Defense Express

Що відомо про ракету "Циркон"

Ракета 3М22 "Циркон" — російська гіперзвукова протикорабельна ракета, яку створено для заміни важкої протикорабельної ракети П-700, розробленої у 70-80 роках минулого століття.

Про технічні характеристики "Циркону" мало інформації, але з того, що заявляли самі росіяни, відомо таке:

  • дальність удару — 600-1000 кілометрів;
  • швидкість польоту — до дев'яти махів;
  • маса бойової частини — 300-400 кілограмів;
  • довжина — 8-10 метрів;
  • рушій — двоступеневий (перший ступінь твердопаливний, другий — повітряно-реактивний).

Ракета може запускатися як з кораблів, так і з наземного комплексу "Бастіон". Також є можливість запуску "Циркону" з підземного ракетного комплексу берегового базування "Об'єкт-100" в Криму.

Офіційно її ще жодного разу не застосовували в бойових умовах. Російський диктатор Володимир Путін особисто вихвалявся цією "суперзброєю", коли її вперше презентували 2019 року.

Нагадаємо, раніше британська розвідка проаналізувала наявну інформацію про застосування Росією проти України гіперзвукової ракети "Циркон". Припускається, що для її запуску російські військові використали систему берегової оборони К-300 наземного базування.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 25.03.2024 16:37