Підсумок зустрічі «нормандської четвірки»: обмін усіма полоненими до кінця року

10 ГРУДНЯ 2019 09:56

Канцлер Німеччини і президенти України, Росії і Франції обговорювали проблеми врегулювання в Донбасі більше 7 годин.

Український лідер охарактеризував підсумки зустрічі «нормандської четвірки» як «нічию».

Еммануель Макрон, який організовував саміт, підкреслив, що Париж задоволений його результатами, оскільки обмін думками на першій очній зустрічі Зеленського і Путіна був «дуже вільним і змістовним».

Зі свого боку, Ангела Меркель, виступаючи перед журналістами, заявила, що «при всіх проблемах, які розглядаються реалістично», вона відбулася і  дискусією вона «дуже задоволена».

Німецький канцлер зауважила, що учасникам зустрічі за допомогою прямого діалогу вдалося подолати, як вона його назвала, «час затишшя» - в процесі мирного врегулювання в Донбасі.

Спільне комюніке за підсумками підписано було, але на прес-конференції, в якій брала участь вся «нормандська четвірка», ще раз були позначені і принципові розбіжності Москви і Києва.

Необхідно також синхронізувати процес досягнення перемир'я з проведенням в Україні політичних реформ, передбачених Мінськими угодами. В першу чергу мова йде про внесення в конституцію країни змін, що закріплюють особливий статус Донбасу на постійній основі.

Український лідер назвав процес врегулювання «дорогою з двостороннім рухом».

Країни-учасниці саміту погодилися допомогти в обміні полоненими, який повинен відбутися до 31-го грудня цього року за принципом «всіх на всіх».

Український лідер також зауважив, що на дуже багато питань паризька зустріч відповідь поки не дала.

Маніфестанти в Києві, не згодні з позицією влади у вирішенні кризи на Донбасі, заявили, що їм не потрібно мирне врегулювання «за всяку ціну».

Вони закликають президента Зеленського «не здавати національні інтереси» і не йти на компроміси щодо законодавчого закріплення особливого порядку самоврядування частини районів Донецької та Луганської областей, які передбачені «формулою Штайнмайера», повідомляє Euro News.

Політика, 10.12.2019 09:56