Фото: Колаж TrueUA

Підтримка та захоплення: про що говорять світові лідери до річниці великої війни в Україні

Жорстоке вторгнення армії російського диктатора Володимира Путіна в Україну не залишило байдужим світ. З перших днів великої війни уряди країн ЄС й увесь цивілізований світ надавали підтримку Україні та продовжують робити це зараз.

TrueUА зібрав заяви світових політичних лідерів, зроблені до річниці початку найбільшої в ХХІ столітті війни на континенті.

Королівське звернення 

Король Великої Британії Чарльз III до річниці повномасштабного вторгнення Росії в Україну опублікував особисту заяву на сайті британської королівської сім’ї.  

"Вони продемонстрували справді дивовижну мужність і стійкість перед обличчям такої людської трагедії. Я можу лише сподіватися, що прояв солідарності з усього світу може принести не лише практичну допомогу, але й силу завдяки усвідомленню того, що разом ми об’єднані",— заявив Чарльз III.

Позиція президентки Єврокомісії

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн звернулася до України зі словами підтримки. Вона запевнила, що попереду країну чекає майбутнє у єдності. 

"Один рік жорстокої російської агресії. Один рік героїчного українського спротиву. Один рік європейської солідарності. Попереду майбутнє в єдності. Ви боретеся за свободу, за демократію та за ваше місце в Європейському Союзі. Ми з вами, скільки буде необхідно. Слава Україні!",— наголосила Урсула фон дер Ляєн.

Що говорять в НАТО

В штаб-кварті НАТО в Брюсселі відкрили тематичну виставку до річниці початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну. В Альянсі нагадали, що НАТО є партнером України з моменту здобуття нею незалежності більш як тридцять років тому. Організація буде підтримувати Україну стільки, скільки буде потрібно.

"Україна може розраховувати на НАТО. Ми будемо поруч з вами стільки, скільки потрібно. Щоб виграти війну, відбудуватись і зайняти своє законне місце в серці європейської сім’ї націй", — сказав заступник генерального секретаря НАТО Мірча Джоане.

Підтримка Великої Британії

Прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак закликав всіх замислитися над мужністю та відвагою українського народу. Він попросив партнерів збільшити спроможність України зупинити російські сили.

"Оскільки ми відзначаємо рік від початку повномасштабної війни на нашому континенті, я закликаю всіх замислитися над мужністю та відвагою наших українських друзів, які щогодини відтоді героїчно боролися за свою країну. Я пишаюся тим, що Великобританія стояла пліч-о-пліч з Україною в цьому жахливому конфлікті. Коли я сьогодні стою з хоробрими українськими солдатами біля Даунінг-стріт, мої думки будуть з усіма тими, хто приніс найбільшу жертву, щоб захистити свободу та повернути мир у Європу", — передає слова Сунака прес-служба офісу премʼєра Британії.

Його попередник Борис Джонсон відвідав службу в Українській Католицькій Церкві в Лондоні.

"Ми віддали данину пам’яті всім, хто загинув за рік після того, як Путін розпочав своє незаконне та жахливе вторгнення", — написав він у своєму Twitter.

Звернення Дуди

Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що російський диктатор зазнає невдачі в Україні, а західний світ, навпаки, єднається. Європа припиняє свою залежність від російської нафти і газу, а до НАТО приєднується все більше країн.  

"Путін не досяг жодної зі своїх стратегічних цілей. Його зупинив героїзм українських воїнів і українського суспільства. Його зупинило ставлення Польщі та інших країн, які з першого дня підтримували Україну. Але все це було б неможливо без сильного керівництва США. Польща була в авангарді допомоги Україні. І військової, і гуманітарної. Саме тому ми є мішенню організованої, цинічної російської пропаганди і дезінформації. По всьому світу", — сказав Дуда під час телевізійного звернення.

Слова Шольца

Канцлер Німеччини Олаф Шольц висловив своє захоплення мужністю українців та пообіцяв підтримувати скільки буде необхідно. Він також відзначив згуртованість Європейського союзу перед викликом війни в Україні.

"Росія вже рік веде нещадну загарбницьку війну в Україні…Що дійсно вражає нас це рішучість і мужність українців, з якими вони борються за свободу. Німеччина підтримує їх у цьому і буде підтримувати так потужно і так довго, як це буде необхідно", — сказав Шольц.

Українська від Макрона

Президент Франції Еммануель Макрон вирішив відійти від гучних політичних заяв та просто звернувся до українців у своєму Twitter українською мовою.

"Українки, українці. Франція разом з вами. За солідарність, перемогу та мир",— написав він. 

Нагадаємо, раніше ми писали про головні події року повномасштабної війни.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими 

Політика, 24.02.2023 14:44