Фото: Герман Галущенко. Джерело – Міненерго

Планували досягнути масштабного блекауту: у Міненерго пояснили ціль вчорашньої атаки РФ

Масованим ракетним обстрілом 22 березня російські окупанти намагалися спричинити повний блекаут в Україні. Минула атака була "наймасштабнішою за всю історію на українську енергетику".

Таку заяву в ефірі телемарафону зробив міністр енергетики України Герман Галущенко. За словами посадовця, ворог застосував одночасно понад 150 різних засобів ураження.

"Це суттєве випробування для енергосистеми. Метою цієї атаки було досягнути масштабного блекауту в державі", — йдеться у заяві очільника Міненерго.

Галущенко заявив про вплив вчорашнього масованого удару РФ на споживачів у 12 регіонах України. Він також додав, що найбільше постраждали від ракетних ударів Харківська, Одеська та Хмельницька області.

Яка ситуація на Дніпровській ГЕС

Галущенко повідомив, що наразі складна ситуація на Дніпровській ГЕС: там триває усунення наслідків ракетних ударів, після чого фахівці оцінять час, необхідний для відновлювальних робіт. Очільник Міненерго заявив, що відновлювальні роботи тривають, критичну інфраструктуру заживлено в усіх областях.

Масштабний обстріл України 22 березня, який став найбільшою атакою на енергетику країни останнім часом, знеструмив лінію 750 кВ "Дніпровська", яка живить Запорізьку АЕС. Станція декілька годин до відновлення перебувала за крок до блекауту, залишаючись на одній лінії живлення.

Крім того, під атакою опинилася і ДніпроГЕС, зокрема, одна з ракет влетіла в тролейбус, що рухався через дамбу, загинув водій, пасажирів на той час в салоні електротранспорту не було. Загалом загарбники направили на станцію вісім ракет, два удари яких виявились прямими.

Нагадаємо, у грудні минулого року міністр енергетики України Герман Галущенко пояснював, що кожен блекаут на Запорізькій АЕС — це загроза масштабної аварії. Наслідки такої трагедії можна порівняти з Фукусімою.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 23.03.2024 17:37