Фото ілюстративне. Джерело: svt.se

Поблизу Бельгії за пів року виявили п’ять іноземних кораблів, які підозрюють у шпигунстві

За останні шість місяців у Північному морі помітили цілу низку невійськових підозрілих кораблів. Є інформація, що вони можуть бути причетними до шпигунства.

Про це повідомив суспільний мовник VRT із посиланням на дані бельгійського підрозділу морської безпеки й офіційні урядові органи.

Представник підрозділу морської безпеки розповів, що "щонайменше п'ять торгових або рибальських суден пройшли повз, і ми підозрюємо, що їх більше". Він не зазначив, про які саме країни йдеться.

За його словами, важко визначити, чи справді судно виконує подвійну функцію. Частково це пов'язано з тим, що майже всі військові кораблі вже не використовуються для шпигунства.

"Наприклад, це торгові судна, або принаймні вони виглядають так, як торгові судна. Це також можуть бути рибальські судна. Це значно ускладнює виявлення. Але потім ми бачимо, що вони раптом розпочинають пливти трохи повільніше", — сказав речник відомства.

Історії про можливі шпигунські кораблі в Європі або за її межами циркулюють вже деякий час. Хорошим прикладом є російське риболовецьке судно "Таурус", яке, за даними фінської телерадіокомпанії Yle, заходило до норвезького порту 51 раз, але лише 34 з них мало на борту рибу.

Нагадаємо, військово-морські сили Швеції у квітні вперше підтвердили, що так званий "тіньовий флот" Росії в Балтійському морі може займатися шпигунством.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 04.05.2024 19:57