Фото: ДПСУ

Польські фермери погрожують відновити блокування кордону з Україною

Польські фермери заявили, що знову заблокують прикордонний пункт перетину "Медика — Шегині" на Львівщині. Остаточне рішення мітингарі приймуть 3 січня.

Про це повідомляє Polska Agencja Prasowa (PAP).

Як пише видання, польські аграрії хочуть отримати письмове запевнення того, що їхні вимоги будуть виконані. Рішення щодо блокування мітингарі приймуть після перемовин із заступником міністра сільського господарства Стефаном Краєвським.

За словами лідера протестувальників Романа Кондрова, попри усні запевнення він так і не отримав жодних гарантій у письмовій формі.

"Для нас важливо отримати гарантії того, що наші вимоги будуть виконані у письмовій формі. Якщо міністр не може нам надати таку гарантію хай її напише прем'єр-міністр", — заявив він.

Він наголосив, що якщо розмова 3 січня бажаних результатів не дасть — блокування кордону буде відновлене та зауважив, що "для цього все готове".

Чому польські водії блокують кордон з Україною

Польські далекобійники, які бачать конкурентів у своїх українських колегах, що пропонують нижчі ціни, від початку листопада блокують основні прикордонні переходи з Україною. Вони вимагають відновлення порядку, за якого українські вантажівки могли в'їжджати до ЄС лише на підставі обмеженої кількості спеціальних дозволів. Цю систему скасували після початку російського вторгнення до України. 

Польські водії стверджують, що українці пропонують свої послуги не лише для перевезень між Україною та ЄС, а й на внутрішньому ринку Євросоюзу. 

Нагадаємо, що 21 грудня у Варшаві відбулася важлива зустріч віце-прем’єра з питань відновлення — міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександра Кубракова та нового міністра інфраструктури Польщі Даріуша Клімчака. Ключовою темою обговорення стала ситуація з блокадою кордону. За словами українського міністра, українська сторона представила ключові цифри та аналітичні дані вантажних перевезень українськими та польськими перевізниками, які свідчать — проблем, про які говорять протестувальники, насправді немає.

Додамо, вранці 24 грудня було відновлено рух вантажівок через пункт пропуску "Медика — Шегині" на кордоні з Польщею. Польські фермери завершили акцію протесту на цьому напрямку.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 03.01.2024 14:20