Фото: ДПСУ

Польські фермери повністю заблокують українські перевезення, — ЗМІ

Усі прикордонні переходи між Польщею та Україною, а також дороги до залізничних перевалкових станцій і морських портів можуть бути заблоковані польськими фермерами з 20 лютого.

Таку заяву зробив польський незалежний самоврядний профспілковий союз індивідуальних фермерів "Солідарність", пише RMF FM.

"Будуть заблоковані не тільки прикордонні переходи, а й транспортні вузли, під'їзні шляхи до залізничних перевалкових станцій і морських портів", — йдеться у повідомленні.

Ще 9 лютого "Солідарність" оголосила про 30-денний загальний страйк фермерів. Вони заявляють, що вийшли на протест через неконтрольований наплив товарів з України до Польщі через рішення Євросоюзу. Фермери наголошують, що відсутність регулювання ставить під сумнів прибутковість сільськогосподарського виробництва, перероблення та інших галузей, пов'язаних з сільським господарством.

"Тому на 20 лютого, в рамках 30-денного загального страйку аграріїв, ми оголошуємо, що вся протестна діяльність буде зосереджена на повній блокаді всіх польських прикордонних переходів з Україною та протестах у польових умовах", — підкреслили у профспілковому союзі "Солідарність".

Водночас польські протестувальники закликають громадськість підтримати їхню акцію. Вони переконані, що їхня акція спрямована на "забезпечення продовольчої безпеки в країні".

Нагадаємо, на пункті пропуску "Ягодин — Дорогуськ" 11 лютого польські фермери висипали зерно з декількох українських вантажівок. Зокрема, учасники блокади зрізали пломби з вантажівок за допомогою болгарки.

Згодом посольство України в Польщі звернулося до поліції через інцидент із розсипаним зерном у польському Дорогуську, який трапився 11 лютого. За словами посла України у Польщі Василя Зварича, "такі методи протестувальників не повинні толеруватися в європейській цивілізованій країні, не кажучи вже про моральну сторону цієї провокації".

Своєю чергою міністр сільського господарства Польщі Чеслав Секерський перепросив в України за інцидент з розсипаним зерном, що стався у неділю, 11 лютого.

За даними Центру протидії дезінформації (ЦПД), акцію із висипанням на дорогу українського зерна організував Рафал Маклер — один із натхненників протестів, власник логістичної компанії та лідер люблінського осередку маргінальної партії "Конфедерація". Ця політсила, за висновком ЦПД, виступає за вихід Польщі з Європейського Союзу, критикує розміщення військ НАТО в країні та агітує за покращення стосунків з Російською Федерацією.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 13.02.2024 20:05