Фото: ДПСУ

Польські фермери заблокували рух вантажівок на кордоні з Україною: названо пункт пропуску

Польські фермери продовжили акцію блокування кордону з Україною. Рух вантажівок навпроти пункту пропуску "Медика — Шегині" знову перекрито.

Про це повідомляє Держприкордонслужба України.

За наявною інформацією від польських прикордонників, 4 січня близько 09:00 на території Польщі на дорозі перед пунктом пропуску "Медика", суміжному з українським пунктом пропуску "Шегині", поновилося блокування руху для вантажного транспорту. 

"У зв’язку з цим ускладнення руху можливе як на виїзд з Польщі, так і на в’їзд", — йдеться у повідомленні прикордонників.

Також за даними ДПСУ, на цьому напрямку зараз на в’їзд до України на території Польщі очікують близько 800 вантажівок. Водночас організатори таких дій на території Польщі не планують перешкоджати руху автобусів та легкового транспорту.

Варто відзначити, що акція протесту відбувається на тлі вимог фермерів щодо врегулювання умов імпорту зернових з України.

Чому польські водії блокують кордон з Україною

Польські далекобійники, які бачать конкурентів у своїх українських колегах, що пропонують нижчі ціни, від початку листопада блокують основні прикордонні переходи з Україною. Вони вимагають відновлення порядку, за якого українські вантажівки могли в'їжджати до ЄС лише на підставі обмеженої кількості спеціальних дозволів. Цю систему скасували після початку російського вторгнення до України. 

Польські водії стверджують, що українці пропонують свої послуги не лише для перевезень між Україною та ЄС, а й на внутрішньому ринку Євросоюзу.

Нагадаємо, що 21 грудня у Варшаві відбулася важлива зустріч віце-прем’єра з питань відновлення — міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександра Кубракова та нового міністра інфраструктури Польщі Даріуша Клімчака. Ключовою темою обговорення стала ситуація з блокадою кордону. За словами українського міністра, українська сторона представила ключові цифри та аналітичні дані вантажних перевезень українськими та польськими перевізниками, які свідчать — проблем, про які говорять протестувальники, насправді немає.

Раніше повідомлялось, що прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск переконуватиме перевізників не блокувати кордон з Україною. Таку заяву він зробив на прес-конференції, яка відбулася 3 січня.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 04.01.2024 10:42