Матеуш Моравецький. Джерело: polsatnews

Польський Сейм оголосив вотум недовіри уряду Моравецького

У понеділок, 11 грудня, Сейм Польщі ухвалив рішення, що сформований Матеушем Моравецьким уряд не отримає вотуму довіри. Тепер польський Кабмін формуватиме лідер парламентської більшості Дональд Туск.

Про це повідомив Polsatnews. Перед голосуванням про вотум довіри Моравецький виступив із доповіддю у Сеймі.

У голосуванні у польському парламенті взяли участь 456 депутатів. У результаті 266 парламентаріїв виступили проти надання вотуму довіри Кабміну Моравецького, 190 були за, ніхто не утримався.

Таким чином розпочинається реалізація другого кроку, згідно з яким нижня палата висуватиме кандидата на посаду прем'єр-міністра.

Після оголошення результатів опозиційні депутати, які зібралися в залі, розпочали аплодувати та кричати "Дональд Туск". Своєю чергою, Моравецький підвівся, вклонився та показав двома пальцями знак перемоги.

Через "провал" Моравецького сформувати уряд ініціатива призначення прем'єр-міністра перейшла до компетенції Сейму. Нині парламентарі приступають пристають обрання чиновника на цю посаду.

Раніше такий сценарій, за яким уряд Моравецького не отримає вотум довіри та вирушить у відставку, називали найімовірнішим. Тепер Сейм Польщі дасть доручення сформувати новий уряд лідеру парламентської більшості Дональду Туску.

Нагадаємо, що 17 жовтня в Польщі завершили підрахунок усіх голосів на парламентських виборах. За їх підсумками перше місце зайняла керівна партія "Право та справедливість". Однак більшості в неї не буде. Результати практично не відрізнялися від даних екзитполів.

Партія "Право та справедливість" набрала 35,38% голосів. На другому місці опинилася опозиційна "Громадянська коаліція" — 30,70%, далі — "Третій шлях" (14,40%), "Лівиця" набрала 8.61%, а крайня права й антиукраїнська "Конфедерація" — 7,16%. Таким чином "Громадянська коаліція", "Третій шлях" і "Лівиця" отримали шанс сформувати уряд.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 11.12.2023 18:20