Фото ілюстративне. Джерело: polskieradio

У Польщі порахували усі голоси на виборах: чи є розбіжності з результатами екзитполів

У Польщі завершили підрахунок усіх голосів на парламентських виборах. За їх підсумками перше місце зайняла керівна партія "Право та справедливість". Однак більшості в неї не буде. Результати практично не відрізняються від даних екзитполів.

Про це повідомила Польська виборча комісія. Тож партія "Право та справедливість" набрала 35,38% голосів. На другому місці опинилася опозиційна "Громадянська коаліція" — 30,70%, далі — "Третій шлях" (14,40%), "Лівиця" набрала 8.61%, а крайня права й антиукраїнська "Конфедерація" — 7,16%.

Результати парламентських виборів у Польщі

Результати парламентських виборів у Польщі. Джерело: Польська виборча комісія

Таким чином "Громадянська коаліція", "Третій шлях" і "Лівиця" отримують шанс сформувати уряд. А "Право та справедливість" втратить більше десятка місць у Сенаті, де і за попередньої каденції не мала більшості. Партія отримає 34 місця, тоді як за цього скликання вона мала 48 представників.

Блок "Громадянська коаліція", ймовірно, отримає 44 місця та стане найбільшою фракцією у верхній палаті. "Лівиця" може отримати дев’ять місць, а "Третій шлях" — вісім. Ще п’ять сенаторів здобули підтримку виборців, балотуючись у рамках "сенатського пакту" між "Громадянською коаліцією", "Лівицею" та "Третім шляхом".

Явка на референдум склала 40 відсотків, що означає, що результати цього голосування не є обов'язковими.

Нагадаємо, що в Польщі встановили рекорд явки на парламентських виборах. Місцеві експерти назвали це "історичною цифрою". Явка склала 72,9%. На минулих парламентських виборах — 2019 року — вона була 61,74%. Рекорд же зафіксували 1995 року в другому турі президентських виборів. Тоді явка складала 68,23%. До цього найвищу явку фіксували 1989 року — на виборах проголосувало 62,7% виборців.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 17.10.2023 11:45