Фото ілюстративне зі соцмереж

Польща посилила охорону аеропорту, через який переправляють зброю в Україну

Польська влада визнала, що загрози диверсій з боку Росії збільшилися. Тож у Польщі вирішили посилити заходи безпеки у головному транзитному вузлі для іноземної військової допомоги Україні.

Про це заявив міністр внутрішніх справ Томаш Семоняк в інтерв'ю виданню Bloomberg. Він підтвердив про вживання заходів щодо посилення безпеки навколо аеропорту Жешув-Ясенка, який розташований менш ніж за 100 кілометрів від кордону з Україною.

Там обробляють до 90% західної техніки, що спрямовується на лінію фронту. Він також став основним пунктом зупинки іноземних чиновників, які відвідують Київ.

"Ми зіткнулися з іноземною державою, яка веде ворожі та, висловлюючись військовою мовою, динамічні дії на території Польщі. Нічого подібного раніше не відбувалося", —  заявив Семоняк.

Зі зрозумілих причин під час інтерв'ю у Варшаві він не уточнив, які саме заходи безпеки здійснюються в аеропорту.

Міністр заявив, що Польща стикається з безпрецедентним рівнем іноземного втручання після того, як прем'єр-міністр Дональд Туск оголосив, що 12 осіб затримано в рамках придушення передбачуваних диверсій, спрямованих із Росії. Йдеться про підпали, спроби підпалу, а також фізичні напади.

Роль аеропорту Жешув-Ясенка в операції, яку підтримує Кремль, стала відома у квітні. Прокурори заявили, що заарештували підозрюваного чоловіка, якого звинувачують у сприянні змови з метою вбивства президента України Володимира Зеленського. У рамках плану чоловік нібито був готовий зібрати інформацію щодо безпеки аеропорту.

Нагадаємо, речник міністерства закордонних справ Польщі Павел Вронський розповідав, що в Польщі з технічної та юридичної точок зору розглядають питання щодо можливого залучення систем протиповітряної оборони країни до збиття російських ракет поблизу кордонів. Однак жодних конкретних рішень із цього приводу ще не ухвалили.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 24.05.2024 07:56