На фото: Володимир Зеленський і Дональд Туск. Джерело: Офіс президента

Польща приєдналася до декларації G7 щодо гарантій для України, — Туск

Очільник польського уряду Дональд Туск на зустрічі з президентом України Володимиром Зеленським у Києві 22 січня заявив про те, що Польща стала ще однією країною, яка приєдналася до Вільнюської декларації G7 щодо гарантій безпеки для України.

Про це стало відомо за підсумками зустрічі глави держави та прем'єра Польщі Дональда Туска, повідомляє прес-служба Офісу президента України

"Вдячний за готовність розпочати роботу щодо двосторонньої угоди між нашими державами. Та впевнений: угода може бути дуже амбітною, саме такою, якої потребують наші народи. Окремо хочу подякувати й за спільну роботу з Польщею щодо Формули миру Польща підтримує глобальні зусилля, бере участь у відповідних зустрічах. Це важливо", заявив Зеленський.

Польський прем'єр зазначив, що ця декларація має мобілізувати демократичні країни для підтримки України.

"Польща намагатиметься допомогти в усіх аспектах процесу вступу до ЄС так, щоб повне членство України у Євросоюзі швидко стало фактом. Ми також співпрацюватимемо в усіх інших форматах, тому я повідомив пану президенту, що Польща приєдналася сьогодні до спільної декларації G7, яка була сформована на саміті НАТО у Вільнюсі", повідомив польський політик.

Також президент України Володимир Зеленський подякував голові польського уряду за новий оборонний пакет та анонсував майбутню співпрацю між двома країнами щодо виробництва зброї.

"Є новий польський оборонний пакет. Ми цінуємо таку незмінну допомогу. Є нова форма нашої взаємодії заради більшого масштабу закупівель зброї для українських потреб це польський кредит для України. Обговорили сьогодні з паном премʼєр-міністром і можливості майбутнього спільного виробництва зброї", йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, новий уряд Польщі розглядає можливості збільшити виробництво боєприпасів та військової техніки. За словами міністра закордонних справ Польщі Радослава Сікорського, вартість стримування Росії у випадку, якщо вона завоює Україну, буде набагато більшою, ніж вартість постачання Києву зброї для ефективного захисту від її акту агресії.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 22.01.2024 16:59