Роман Червінський. Джерело: "Суспільне"

Понад 9 млн грн застави: апеляційний суд обрав запобіжний захід полковнику ССО Червінському

У понеділок, 15 липня, Кропивницький апеляційний суд розглянув клопотання захисників розвідника Романа Червінського про зміну запобіжного заходу. Його випустять під заставу 9 мільйонів 84 тисяч гривень. До внесення застави він перебуватиме під вартою.

Про це повідомило "Суспільне". Журналісти зазначили, що адвокати Романа Червінського просили суд не тримати під вартою їхнього підзахисного. Натомість прокурори Віктор Кобець і Ярослав Гаврищук просили суд залишити запобіжний захід без змін. Колегія суддів слухала сторони у справі вісім з половиною годин.

Після повернення з нарадчої кімнати суддя Ірина Олексієнко зачитала рішення:

  • апеляційну скаргу захисника Червінського Андрія Йосипова задовольнити частково;
  • ухвалу Кіровоградського районного суду Кіровоградської області від 6 червня 2024 року про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою скасувати;
  • продовжити Роману Червінському запобіжний захід тримання під вартою до 4 серпня з визначенням застави 9 мільйонів 84 тисячі гривень, яку можна сплатити на рахунок Кропивницького апеляційного суду.

У разі внесення застави Роман Червінський повинен прибувати за викликом до суду, не відлучатися з населеного пункту, в якому він зареєстрований, утриматись від спілкування зі свідками та потерпілими у кримінальному провадженні. До внесення застави Червінський перебуватиме під вартою, але цей запобіжний захід чинний до 4 серпня 2024 року.

Роман Червінський сказав, що не знає, чи знайдуть таку суму за короткий час. Чи вноситимуть заставу — нині радяться, прокоментував адвокат Андрій Йосипов.

"Якщо спитати, чи готові ми тут і зараз вносити цю суму — ні, не готові. Але це перший і дуже-дуже важливий крок — хоча би визначення суми застави. Я вважаю це суттєвою перемогою, з врахуванням того, як ми півтора року боролися", — додав адвокат.

Справа Червінського

Роман Червінський перебуває під вартою через звинувачення у перевищенні повноважень у справі про ракетні обстріли аеродрому "Канатове" влітку 2022 року. Його підозрюють у тому, що він видав росіянам координати аеродрому, коли хотів завербувати російського військового без погодження зі своїм керівництвом. Зрештою росіяни таки поцілили по аеродрому.

Зі свого боку, Червінський називає свій арешт "політичною відплатою" за критику президента України. Червінський отримав підозру 21 квітня 2023 за статтею "Перевищення військовою службовою особою влади чи службових повноважень".

У липні цього року суд продовжив тримання під вартою Червінського. У справі просили допитати Валерія Залужного. Суд підтримав позицію прокуратури, тоді як захист клопотав про повне скасування запобіжного заходу.

Нагадаємо, що в листопаді минулого року американське видання The Washington Post із посиланням на джерела, зокрема, на українських і європейських чиновників, повідомило, що підрив "Північних потоків" у Балтійському морі у вересні 2022 року координував український полковник Сил спецоперацій Роман Червінський.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 15.07.2024 23:53