Затримання одного з організаторів оборудки. Джерело: СБУ

Понад мільйон "заробітку" на ухилянтах: на Київщині затримали двох керівників ТЦК (фото)

Служба безпеки України за сприяння інших структур ліквідувала ще одну схему ухилення від мобілізації. На Київщині затримано трьох організаторів оборудки, якими виявилися керівники двох районних територіальних центрів комплектування та їхній спільник — громадянин країни Південного Кавказу.

Про це повідомила прес-служба СБУ. Там розповіли, що під час обшуків у помешканнях і автомобілях затриманих виявлено понад 1,2 мільйона доларів.

"Більшість вилученої готівки фігуранти зберігали у спеціально облаштованих схованках під підлогою та за обшивкою стін власних осель", — йдеться в повідомленні.

Розслідування встановило, що зловмисники пропонували військовозобов’язаним своє сприяння в уникненні призову на підставі підроблених документів про непридатність до служби за станом здоров’я. За матеріалами справи, вартість таких "послуг" — 37 тисяч доларів з одного ухилянта.

"У цю суму входила підготовка повного "пакета" документів, зокрема, фіктивних медичних довідок, а також "супровід" ухилянтів під час проходження військово-лікарської комісії", — пояснили в СБУ.

Для реалізації схеми посадовці військкоматів використовували особисті зв’язки серед представників військо-лікарських комісій, яких "натемно" залучали до злочинної схеми. Потім фіктивні документи використовували для зняття потенційних призовників із військового обліку, що давало їм можливість утекти за кордон. Для пошуку ухилянтів і передачі грошей посадовці ТЦК залучили свого знайомого-іноземця.

Військова контррозвідка СБУ затримала посередника у столичному ресторані, коли він отримував 50 тисяч доларів від нових клієнтів. Після цього в службових кабінетах затримали обох посадовців ТЦК. Додатково під час обшуків в оселі іноземця виявлено велику кількість зброї, зокрема, пістолет із глушником, походження якої зараз встановлюється.

Слідчі Служби безпеки оголосили затриманим про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • перешкоджання законній діяльності ЗСУ й інших військових формувань;
  • неправомірна вигода, надана службовій особі, яка займає відповідальне становище, вчинена за попередньою змовою групою осіб.

"Зловмисники перебувають під вартою. Їм загрожує до восьми років тюрми. Тривають комплексні заходи для встановлення всіх обставин злочину та притягнення винних до відповідальності", — підсумували в Службі безпеки України.

Нагадаємо, на початку серпня працівники Служби безпеки України спільно з поліцією затримали в Одесі фітнес-тренера. Чоловіка підозрюють у підпалі автівок військових на замовлення Росії. Він діяв у Києві, Дніпрі й Одесі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 16.08.2024 14:17