Фото: Офіс президента

Порушення повітряного простору Польщі: Дуда провів розмову з генсеком НАТО

У п'ятницю, 29 грудня, президент Польщі Анджей Дуда провів розмову з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом. Темою обговорення стало порушення польського повітряного простору під час російської ракетної атаки на Україну.

Про це у соцмережі X повідомив глава кабінету президента Польщі Марцін Масталерек.

"Розмова стосувалася порушення повітряного простору Польщі. Ми перебуваємо в постійному контакті з нашими союзниками від самого початку", — йдеться у повідомленні Масталерека.

За словами Столтенберга, НАТО солідарний з Польщею й залишається на зв'язку, доки не будуть встановлені усі факти.

"Говорив з президентом Анджеєм Дудою про ракетний інцидент в Польщі. НАТО солідарне з нашим шановним союзником, стежить за ситуацією і ми залишатимемось на зв'язку, доки не будуть встановлені факти. НАТО зберігає пильність", — написав генсек НАТО Єнс Столтенберг.

Російська ракета потрапила у повітряний простір Польщі: що відомо

Під час масованої атаки України з боку Російської Федерації 29 грудня було зафіксовано порушення повітряного простору Польщі. Варшава помітила непізнаний об'єкт над своєю територією.

Згодом на інцидент з порушенням польського кордону відреагував речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат. Він наголосив, що такий стан справ для росіян під час масованих ударів не є чимось новим.

Своєю чергою президент Польщі Анджей Дуда скликав термінову нараду з військовим керівництвом. Варшава стурбована порушенням повітряного простору невідомим об'єктом.

Згодом стало відомо, що ракета, яка порушила повітряний простір Польщі 29 грудня, пробула над територією країни близько трьох хвилин. "Невідомий об'єкт" залетів приблизно на 40 кілометрів на територію Польщі, а за його курсом слідкували за допомогою радарів. За даними польської сторони, військові вирішили відстежувати траєкторію польоту ракети на землі. Проте зауважили, що "це всього лише техніка, до якої необхідно ставитись з обережністю".

За даними Polsat News, ракета, як залетіла на територію Польщі — це могла бути Х-22 або Х-101. При цьому вона мала пролетіти вздовж кордону Польщі та порушити повітряний простір країни.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 29.12.2023 18:38