Фото: Telegram-канал Дениса Шмигаля

Посилять оборону України: уряд ухвалив три важливі рішення під час війни

Український оборонно-промисловий комплекс стане сильнішим завдяки ухваленню урядом трьох постанов. Вони, зокрема, стосуються виробництва дронів, боєприпасів, а також прозорості під час проведення тендерів.

Таку заяву на засіданні Кабміну зробив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

Дерегуляція виробництва снарядів

Перша постанова, за словами Шмигаля, стосується дерегуляції (скорочення державного регулювання) у виробництві боєприпасів. Глава уряду нагадав, що влітку 2023 року Кабмін запустив експериментальний проект з виробництва снарядів для дронів. Тоді було розширено коло потенційних виробників, усунуто бюрократію, а також створено чіткі алгоритми — від розробки до використання на полі бою.

У такий спосіб за пів року вже було зареєстровано понад 10 виробників, допущено до експлуатації понад 20 зразків боєприпасів та ще 30 проходять випробування.

Станом на сьогодні цей проект вирішили поширити на всі види снарядів.

"Нові підприємства можуть швидко включитися в роботу. Таким чином, у найкоротші терміни посилимо нашу армію", — заявив Шмигаль.

Цінова політика на виробництво дронів

Шигаль повідомив, що друга постанова стосується ціноутворення на виробництво БпЛА в Україні.

"Тепер виробники безпілотників надаватимуть уточнення розрахунків ціни у бік зменшення, якщо прибуток перевищує 25%", — зауважив Шмигаль.

Глава уряду наголосив, що ця норма дасть змогу усунути потенційні ризики переплат, а також нецільове використання коштів при здійсненні закупівель дронів державою.

Прозорість оборонних закупівель

Третя постанова, за словами Шмигаля, стосується оборонних закупівель. Відтепер вони проходитимуть за конкурентною процедурою на системі Prozorro за допомогою закритого модуля.

Денис Шмигаль заявив, що таким чином Кабмін вирішив одразу низку завдань, а саме:

  • Перше — гарантується безперервність, стійкість та керованість постачання нашої армії всім необхідним.
  • Друге — встановлюється прозоре ціноутворення, коли держава не переплачує, а бізнес отримує прибуток.
  • Третє — встановлюються запобіжники витоку інформації, яка несе ризики для безпеки.

Нагадаємо, у грудні міністр оборони України Рустем Умєров і його колега з Латвії Андріс Спрудс обговорили створення коаліції дронів. Вони зустрілися вперше, й одразу переговори виявилися плідними.

Андріс Спрудс зі свого боку підтвердив, що Латвія готова продовжувати та поглиблювати співпрацю, шукати нових партнерів. Тому, за його словами, коаліція дронів, технології для розвитку дронів, є важливими, аби просунутися у порятунку життів військових та наближенні перемоги України в цілому.

Своєю чергою міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що Україна спільно з Литвою розпочнуть спільне виробництво дронів. Очільники МЗС двох держав обговорили кроки для збільшення виробництва.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 01.02.2024 20:40