Катаріна Матернова. Джерело: представництво Європейського Союзу в Україні

Посол ЄС назвала дату, коли Україна може вступити у Євросоюз

За реалістичними прогнозами, які роблять європейські політики, Україна може вступити до Європейського Союзу до кінця цього десятиліття. Але для цього потрібна політична ратифікація в усіх країнах-членах організації.

Про це заявила посол Євросоюзу в Україні Катаріна Матернова в інтерв’ю "Європейській правді". Вона зазначила, що Україна своєю ініціативністю у прагненні вступити до ЄС, розпочинаючи із заявки в перші дні повномасштабної війни, "зламала матрицю".

За її словами, доволі швидкі темпи — порівняно з тим, як бувало в інших країн-кандидатів, — можуть зберігатися й надалі. Для цього є всі тенденції.

"Я вже казала в інтерв'ю раніше, тож повторюся: вважаю, що мета, яку поставив президент Мішель – вступ України до ЄС до кінця цього десятиліття – є реалістичною", — зазначила Катаріна Матернова.

На ремарку про 2030 рік вона знову повторила, що вважає це реалістичним терміном.

"Але вступ до ЄС — і це необхідно усвідомити — не тільки технічний процес переговорів про членство, який сам по собі потребує часу. А це також політична ратифікація в усіх країнах-членах, тому що вступ нового члена означає зміну договору ЄС. Тому його варто ратифікувати в тому форматі, якого вимагає кожна з країн Євросоюзу. А це завжди забирає певний час. Зокрема, під час розширення 2004 року це зайняло десь півтора року", — пояснила посол.

Нагадаємо, 10 вересня прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що найближчим часом для українського уряду пріоритетними залишаються декілька ключових завдань. Серед них — забезпечення Сил безпеки та оборони, стабільність економіки, а також реформи на шляху до Європейського Союзу.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 19.09.2024 10:16