Літак-винищувач F-16. Джерело: ua.depositphotos.com

Постачання винищувачів F-16 Україні з Данії затримується на півроку: в чому причина

Надання літаків-винищувачів F-16 від Данії для України затримуються. Термін затримки складає близько півроку.

Про це повідомило видання Berlingske з посиланням на Міністерство оборони Данії. Джерела журналістів зазначили, що не виконано низку умов, щоб Україна могла використовувати передані бойові літаки.

Україна мала отримати перші шість винищувачів після Нового року, але зараз графік посунувся, тож постачання передбачене на другий квартал 2024 року.

У Міністерстві оборони Данії пояснили, що серед факторів, які впливають на затримки, — зокрема, графік навчань українських пілотів, розклад яких залежить від техніки та погоди.

"Крім того, триває робота в міжнародній коаліції військово-повітряних сил, щоби забезпечити створення в Україні необхідної матеріально-технічної бази й інфраструктури", — додали журналісти з посиланням на власні джерела.

Як відомо, зараз у Данії проходять навчання шість українських пілотів. Очікується, що протягом 2024 року з Данії в Україну відправлять вісім літаків F-16, а 2025 році — ще п’ять. Чи відбудуться затримки в цих постачаннях — наразі невідомо.

Раніше союзники України заявляли про створення авіаційної коаліції для надання українським Силам оборони сучасних винищувачів, зокрема, F-16. Коаліцію очолили Нідерланди та Данія.

F-16 для України: що відомо

Данія та Нідерланди на зустрічі у форматі "Рамштайн" 25 травня очолили коаліцію з навчання ЗСУ на F-16. Також до її складу увійшли Норвегія, Бельгія, Португалія та Польща. 22 червня США отримали запит від Данії щодо підготовки українських пілотів для застосування винищувачів F-16. Лише на початку серпня Джо Байден схвалив тренування українських військових на американських винищувачах F-16. Наприкінці літа навчання стартували.

20 серпня Нідерланди та Данія під час візиту президента України Володимира Зеленського у ці країни заявили, що нададуть ЗСУ американські винищувачі у кількості 42 та 19 відповідно. Зокрема, прем’єр-міністр Данії Метте Фредеріксен повідомила, що її країна планує надати Україні перші шість F-16 до Нового року, а ще п'ять — протягом 2024 року.

На початку вересня міністр оборони Бельгії Людівін Дедондер заявив, що його країна візьме участь у навчанні українських пілотів на винищувачах F-16 у складі "авіаційної коаліції" на чолі з Нідерландами та Данією. Для цього залучать два літаки.

Нагадаємо, 3 січня стало відомо, що Норвегія відправить два американські винищувачі F-16 у Данію для навчань українських пілотів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 06.01.2024 15:19