Дмитро Лубінець. Джерело: Telegram-канал омбудсмена

"Позиція страуса": Лубінець розкритикував Червоний Хрест

Працівники міжнародної організації Червоного Хреста не можуть забезпечити захист прав українських військовополонених. Таким чином вони демонструють так звану "позицію страуса".

Про це заявив уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець.

"Усе частіше російські солдати вбивають українських військових, які здаються у полон. Це фіксують як правоохоронні органи, так і міжнародні організації", — зазначив він.

За його словами, на всі публічні страти українських військовополонених, а це воєнні злочини, Україна вимагає дієвої реакції від міжнародної спільноти, зокрема, нових ордерів на арешт для злочинців від Міжнародного кримінального суду.

"Міжнародний комітет Червоного Хреста продовжує показувати позицію "страуса" — організація не може забезпечити захист прав українських військовополонених", — наголосив він.

Як відомо, зафіксовано неодноразові випадки того, що росіяни порушують правила ведення війни. Це як порушення прав і вияви насильницької діяльності щодо цивільного населення, так і відверто жорстокі вбивства українських військових, які потрапили в полон.

Нещодавно генеральний прокурор Андрій Костін заявляв, що Офіс генерального прокурора продовжує розслідування 28 розстрілів українських полонених з боку російських військових. Під час цих подій загалом загинули 62 українські військовослужбовці.

Нагадаємо, що на початку вересня російські окупанти розстріляли трьох полонених українських військових на Торецькому напрямку, що у Донецькій області. Такі дії загарбників є грубим порушенням Женевської конвенції про поводження з військовополоненими.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 07.09.2024 23:20