Скріншот із відео CNN

Розстріл українських полонених рашистами: скільки справ розслідує прокуратура

Офіс генерального прокурора продовжує розслідування 28 розстрілів українських полонених з боку російських військових. Під час цих подій загалом загинули 62 українські військовослужбовці.

Про це повідомив генеральний прокурор Андрій Костін у коментарі CNN.

Головне управління розвідки Міністерства оборони України надало журналістам список із 15 випадків розстрілів з листопада 2023 року, більшість із яких підтверджено відео- й аудіоперехопленнями безпілотників.

Ще одне відео розстрілу на Торецькому напрямку поширили соціальні мережі на початку вересня. Донецька обласна прокуратура розпочала розслідування випадку, коли троє військових однієї з бригад ЗСУ вийшли з підвалу будинку з піднятими руками, коли до них майже впритул підібрався ворог. Окупанти поклали їх обличчям на землю, після чого майже одразу розстріляли у спину.

Правоохоронці наголосили, що умисне вбивство військовополонених є грубим порушенням Женевських конвенцій і кваліфікується як важкий міжнародний злочин.

Журналісти CNN також отримали відео страти російськими військами трьох українців, зняте під час боїв наприкінці серпня біля Покровська. Український службовець, який надав відео з безпілотника, сказав, що їхньому підрозділу відомо про численні подібні випадки на передовій, які не оприлюднювали та не розслідували.

Генеральний прокурор Костін зазначив, що такі злочини скоювали в різних областях України різні підрозділи, що дає "можливість стверджувати, що таку політику Кремля варто зараховувати до злочинів проти людяності".

Нагадаємо, на початку вересня стало відомо, що російські окупанти розстріляли трьох полонених українських військових на Торецькому напрямку в Донецькій області. Такі дії загарбників є грубим порушенням Женевської конвенції про поводження з військовополоненими.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 06.09.2024 12:53