На фото: Дональд Туск. Джерело: Polskie Radio

Прем’єр Польщі Туск переконуватиме перевізників не поновлювати блокування кордону з Україною

Прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск переконуватиме перевізників не блокувати кордон з Україною. Таку заяву він зробив на прес-конференції, яка відбулася 3 січня.

Про це пише Polska Agencja Prasowa (PAP).

Туск заявив, що буде переконувати польських перевізників "не використовувати блокаду як метод захисту своїх інтересів".

"Мій уряд і я особисто будемо робити все, блокують вони чи ні, щоб ефективно захищати їхні інтереси — у сьогоднішній нерівній конкуренції з українськими перевізниками", — підкреслив прем'єр-міністр.

Водночас він переконаний, що блокада, особливо в умовах ескалації бомбардувань і все інтенсивніших дій Росії, "не зробить це завдання" і переговори легшими.

"Я буду більш ефективним у захисті польських перевізників, коли блокади не буде. Наші аргументи будуть краще почуті, коли Польща не буде країною, яка блокує кордон", — наголосив він.

Водночас Туск додав, що він повинен вияснити причину, чому польські фермери намагаються поновити блокування кордону.

Варто зазначити, що напередодні лідер протестувальників Роман Кондров заявив, що польські фермери знову заблокують прикордонний пункт перетину "Медика — Шегині" на Львівщині. За його словами, протестувальники хочуть отримати письмове запевнення того, що їхні вимоги будуть виконані. Рішення щодо блокування мітингарі приймуть після перемовин із заступником міністра сільського господарства Стефаном Краєвським.

Чому польські водії блокують кордон з Україною

Польські далекобійники, які бачать конкурентів у своїх українських колегах, що пропонують нижчі ціни, від початку листопада блокують основні прикордонні переходи з Україною. Вони вимагають відновлення порядку, за якого українські вантажівки могли в'їжджати до ЄС лише на підставі обмеженої кількості спеціальних дозволів. Цю систему скасували після початку російського вторгнення до України. 

Польські водії стверджують, що українці пропонують свої послуги не лише для перевезень між Україною та ЄС, а й на внутрішньому ринку Євросоюзу.

Нагадаємо, що 21 грудня у Варшаві відбулася важлива зустріч віце-прем’єра з питань відновлення — міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександра Кубракова та нового міністра інфраструктури Польщі Даріуша Клімчака. Ключовою темою обговорення стала ситуація з блокадою кордону. За словами українського міністра, українська сторона представила ключові цифри та аналітичні дані вантажних перевезень українськими та польськими перевізниками, які свідчать — проблем, про які говорять протестувальники, насправді немає.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 03.01.2024 21:59