Петр Павел. Джерело: Facebook президента Чехії

Президент Чехії навів аргументи, чому можливий вступ України в НАТО навіть зараз

Вступ України в НАТО не повинен залежати від відновлення повного контролю над всією територією. Окуповані території варто розглядати в юридичній площині як тимчасово окуповані.

Про це заявив президент Чехії Петр Павел у спільному інтерв’ю чеським виданням Novinky та Pravo. Він вважає, що повне відновлення контролю України над всією територією не є "обов'язковою умовою" членства в НАТО.

"Якщо відбудеться демаркація навіть якогось адміністративного кордону, то ми можемо прийняти цей адміністративний кордон як тимчасовий і прийняти Україну в НАТО на тій території, яку вона буде контролювати на той момент", — пояснив він.

Президент Чехії нагадав про приклад Німеччини, яку прийняли в Північноатлантичний альянс 1955 року, хоча частина її території перебувала під окупацією СРСР до 1990 року.

"Тому я думаю, що є рішення і технічне, і юридичне, щоби дозволити Україні вступити в НАТО, не втягуючи Альянс у конфлікт із Російською Федерацією", — зазначив Павел.

Він додав, що це можливо тільки після початку переговорів між Києвом і Москвою. Чеський президент також наголосив, що демократичні країни повинні розглядати окуповані Росією території України лише як тимчасово окуповані.

Нагадаємо, на початку німецьке видання Welt оприлюднило інформацію, що керівники НАТО та Євросоюзу начебто не сподіваються, що Україна поверне окуповані Росією території. Однак офіційно про це ніхто не хоче говорити.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 19.08.2024 21:16