Президент Чехії Петр Павел. Джерело: Facebook

Президент Чехії повідомив, коли розпочнеться постачання 800 тисяч снарядів в Україну

Закуплені у третіх країн світу 800 тисяч артилерійських снарядів можуть надійти в Україну впродовж декількох тижнів. Таким чином з ініціативи чеського лідера вдасться зробити те, що не реалізував Європейський Союз.

Про це повідомив Bild із посиланням на президента Чехії Петра Павела.

"Якщо не виникне фундаментальних проблем, боєприпаси можуть прибути в Україну протягом декількох тижнів", — сказав колишній генерал НАТО.

Журналісти німецького видання зазначили, що таким чином чеський лідер зробив те, що не зміг реалізувати Європейський Союз, країни якого надали лише частину від обіцяного мільйона артилерійських снарядів.

Країни, з яких надходять боєприпаси, не уточнюються. Медійники припустили, що це країни, які досі зберігали нейтралітет у війні або не виступали відкрито проти Росії: зокрема, Південна Корея, Південна Африка та Туреччина.

Як відомо, в останні місяці на фронті у Збройних сил України виникла гостра нестача артилерійських боєприпасів. Нещодавно з цієї причини нашим бійцям довелося відступити з Авдіївки, а також втратити ще декілька населених пунктів Донецької області.

У лютому президент Чехії Петр Павел заявив, що його країна знайшла 800 тисяч артилерійських боєприпасів на військові потреби України: півмільйона калібру 155 міліметрів і 300 тисяч калібру 122 міліметри. Однак для їхньої закупівлі знадобилися кошти. Ініціативу підтримали Німеччина, Латвія, Литва, Нідерланди, Данія, Канада, Франція й інші країни. Днями Павел заявив, що союзники вже знайшли майже всі необхідні кошти для закупівлі анонсованої партії.

Нагадаємо, що наприкінці лютого дозвіл приєднатися до Збройних сил України президент Чехії Петр Павел надав 20 громадянам своєї країни. Ще 56 заявок було відхилено на підставі рекомендацій міністерств оборони та внутрішніх справ.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 11.03.2024 08:33