Касим-Жомарт Токаєв. Джерело: upg

Президент Казахстану Токаєв під час візиту до Німеччини запевнив, що дотримується санкцій проти Росії

Казахстан підтримує рішення світової спільноти про санкції проти Росії за агресію щодо України. Президент країни Касим-Жомарт Токаєв заявив, що не дасть Москві можливості їх обійти.

Таку заяву він зробив на брифінгу під час візиту до Німеччини.

"Ми дотримуємося санкційного режиму. В нас є контакти з відповідними організаціями щодо його дотримання, тому будь-яких побоювань німецької сторони стосовно дій для його обходу, мені здається, не має бути", — зазначив Токаєв.

Очільник Казахстану торкнувся і теми війни в Україні. Він наголосив, що Казахстан виступає за негайне припинення військових дій і мирні переговори в рамках статуту ООН.

"Я сказав пану канцлеру, що ситуація дуже серйозна. Російська й українська сторони готові до переговорів, але платформа до переговорів поки що не зрозуміла. Настає ера мудрої дипломатії. Потрібно припиняти взаємні звинувачення та вести розумні переговори", — сказав Токаєв.

Як відомо, Казахстан відкрито не засуджує війну, але й не підтримує Росію, хоча перебуває разом з нею в Організації Договору про колективну безпеку (ОДКБ) і Євразійському економічному союзі (ЄАЕС).

Казахстан відправляв гуманітарну допомогу Україні на суму 5 мільйонів доларів США, яка включала харчові продукти, медикаменти та предмети першої необхідності. До того ж ця країна приймала українських біженців.

Нагадаємо, що в серпні влада Казахстану опрацювала норми запровадження заборони на товари з "етнополітизованою символікою". Зокрема, йдеться про атрибутику ПВК "Вагнера", а також про неофіційні символи підтримки Росії у війні проти України — літери Z та V. Заборона також торкнулася товарів з написами "Армія Росії" та "Ввічливі люди" ("Вежливые люди"), емблеми Робочої партії Курдистану та Східного Туркестану.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 28.09.2023 16:55