Анджей Дуда. Джерело: Офіс президента України

Президент Польщі Дуда ветував закон про бюджет на 2024 рік: що стало причиною різкого рішення

Президент Польщі Анджей Дуда ветував законопроект про бюджет. Документ передбачав виділення на наступний рік трьох мільярдів злотих (майже 700 мільйонів євро) для державних ЗМІ країни.

Про своє рішення Анджей Дуда повідомив на своїй сторінці в мережі Х (колишній Twitter).

"Я вирішив накласти вето на проект бюджету на 2024 рік, в якому передбачено три мільярди злотих на державні медіа. На це не може бути згоди з огляду на кричуще порушення Конституції та принципів демократичної правової держави. Державні медіа варто спочатку справедливо та законно відновити", — написав він.

Дуда зазначив, що після Різдва негайно подасть до Сейму власний проект держбюджету та закликав спікера Сейму Шимона Головню та спікерку Сенату Малгожату-Кідаву Блонську терміново скликати обидві палати, щоби розглянути й ухвалити цей законопроект ще цього року.

"Спроба фінансувати державні ЗМІ за допомогою бюджетного законопроекту (парламентською більшістю) є неприйнятною в нинішній ситуації. У моєму законопроекті всі інші бюджетні видатки — на чолі з підвищенням заробітної плати вчителям — збережуться", — додав Дуда.

20 грудня новий міністр культури Польщі Бартоломей Сенкевич звільнив керівництво Польського телебачення, Польського радіо та Польської агенції преси. Нова польська влада заявляє, що державні ЗМІ стали занадто політизованими за урядування попередників із партії "Право і справедливість". У відповідь президент Анджей Дуда звернувся до прем'єра Туска поважати "польський правовий порядок".

"Політична мета не може стати виправданням порушення конституційних принципів і закону. Тому у зв'язку з діями міністра культури щодо державних ЗМІ я закликаю прем'єр-міністра Дональда Туска та Раду міністрів поважати польський правовий порядок", — зазначив Дуда.

Зміна керівництва державних ЗМІ викликала протести у тепер уже опозиційної партії "Право і справедливість".

Нагадаємо, що минулого тижня президент Польщі Анджей Дуда привітав Україну та Молдову з позитивним рішенням лідерів Євросоюзу розпочати з ними переговори про вступ. Польський лідер зауважив, що його країна завжди виступала за розширення Євросоюзу. Він також зауважив, що це рішення лідерів ЄС історичне.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 23.12.2023 21:12