Фото: Генштаб ЗСУ

Пригожин визнав успіхи ЗСУ у Бахмуті: в ISW розповіли про внутрішній конфлікт окупантів

Засновник російської ПВК "Вагнера" Євген Пригожин звинуватив Міноборони РФ у втраті своїми найманцями вигідних позицій навколо Бахмута. Через це "вагнерівці" не можуть оточити українські підрозділи у місті.

Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Зазначається, що "вагнерівці" давно заявляли про плани оточити Бахмут та заманити у пастку українські Сили оборони, але активна оборона ЗСУ не дозволила їм це втілити у життя.

Раніше в ISW вже писали, що армія РФ навряд чи зможе оточити Бахмут після того, як окупанти прорвали оборону на північ, південь та схід від міста взимку-навесні 2023 року.

"Пригожин, ймовірно, очікував, що українські війська повністю вийдуть із Бахмута через страх неминучого оточення, і навіть запропонував дозволити президенту Володимиру Зеленському вивести українські війська з міста 3 березня", — пишуть аналітики.

Проте українські військові відчайдушно захищали наземні комунікації на захід від Бахмута, що змушувало "вагнерівців" вести бойові дії у міських умовах та пробиватися прямо через саме місто.

Заява Пригожина також підтверджує повідомлення українських офіційних осіб про те, що "вагнерівці" втрачають ініціативу на полі бою.

Російські блогери, пов'язані з Пригожиним та його найманцями,   звинувачують російську регулярну армію у військових невдачах у Бахмуті та його околицях.

Пригожин напряму звернувся до міністра оборони Росії Сергія Шойгу та начальника Генерального штабу РФ генерала Валерія Герасимова з проханням утримати Сакко і Ванцетті ще як мінімум кілька днів. Він також звинуватив Герасимова у відступі армії РФ з флангів Бахмута.

Один із російських блогерів, пов'язаний із ПВК "Вагнера", заявив 18 травня, що російським силам не вистачає організації, вогневої підтримки, координації та підготовки, необхідні захисту флангів Бахмута. "Військкор" стверджував, що російські повітряно-десантні війська намагалися зайняти територію в "сірій зоні", і українські сили негайно припинили їхні дії артилерійським вогнем, позбавивши окупантів можливості рухатися та закріпитися у наміченому місці.

В ISW запевняють, що спроби Пригожина звинуватити російських військових у невдачах навколо Бахмута змушують деяких ультранаціоналістів у РФ звинувачувати його у використанні битви за місто для задоволення своїх особистих амбіцій.

Раніше експерти оцінювали, що російські силовики намагаються дискредитувати Пригожина, звинувачуючи його у спробі використати перемогу в Бахмуті для просування своїх політичних амбіцій до РФ.

Ключові висновки

  • Українські сили перехопили тактичну ініціативу і досягли тактично значних успіхів у районі Бахмута в контратакувальних діях 18 травня.
  • Українські офіційні особи зазначили, що українські сили перехопили ініціативу на полі бою у районі Бахмута.
  • У ніч з 17 на 18 травня війська РФ завдали чергового масштабного ракетного удару по території України, вдев'яте з початку травня по Києву.
  • Кремль продовжує посилювати внутрішні репресивні заходи, які, ймовірно, заохочують самоцензуру та готують російське суспільство до затяжної війни.
  • Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що НАТО може обговорити можливість надання Україні західних винищувачів на червневій зустрічі міністрів оборони.
  • Війська РФ провели обмежені наземні атаки на північний схід від Куп'янська і на рубежі Сватове — Кремінна.
  • Російські сили провели обмежені наземні атаки на лінії Авдіївка Донецьк.
  • Невідомі, можливо, українські партизани атакували російську залізницю в окупованому Криму.
  • 18 травня Верховний суд РФ ухвалив, що російських військовослужбовців, які добровільно здалися на полі бою, буде притягнуто до відповідальності за звинуваченням у державній зраді.
  • Російська окупаційна "влада" продовжує оголошувати про шефські програми з суб'єктами РФ для підтримки інфраструктурних проектів на окупованих територіях.

Нагадаємо, російські загарбники продовжують поширювати наративи щодо необхідності міфічної "денацифікації" України. Кремлівські ЗМІ брешуть, що Володимир Зеленський нібито носить одяг "з нацистською символікою". Зокрема, росЗМІ написали, що президент України з’явився 13 травня на офіційній зустрічі з папою Римським Франциском у Ватикані у "светрі з нацистською емблемою УПА/ОУН".

Також повідомлялось, що українські воїни взяли під контроль південно-західну частину Бахмута та просуваються вперед на окремих ділянках міста. Ворог впродовж дня інтенсивно обстрілював позиції наших бійців на цьому напрямку.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 19.05.2023 07:28