Фото: TrueUA

Програма "єВідновлення": українці почали отримувати виплати на ремонт пошкоджених війною домівок

В Україні стартували перші виплати для капітального ремонту житла у рамках програми "єВідновлення". На даний час погоджено майже три тисячі заяв.

Про це повідомив міністр з питань цифрової трансформації України Михайло Федоров.

"Загалом погоджено 2 768 заяв на понад 665 мільйона гривень. Найближчим часом українці почнуть отримувати кошти на картку "єВідновлення", — написав він у Telegram.

За його словами, максимальна сума компенсації — до 350 тисяч гривень для відновлення квартири та до 500 тисяч гривень для приватного будинку. Федоров додав, що кошти надходитимуть двома траншами — спершу 70%, а потім 30%.

"Працюємо, щоб усі українці отримали кошти на відновлення житла та якнайшвидше повернулися у власне помешкання", — наголосив міністр.

Варто додати, що послугу "єВідновлення" було розроблено разом з Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури за підтримки проєкту USAID та  UK aid "Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/ TAPAS".

Що передбачає програма "єВідновлення"

Це нова послуга, яка компенсуватиме українцям деякі витрати на зруйноване під час війни житло. Кошти на ремонт квартири, будинку чи, наприклад, кімнати в гуртожитку можна отримати через застосунок "Дія". Суму допомоги визначить комісія після підрахунку обсягів пошкоджень. Максимально на відновлення одного об’єкта — 200 тисяч гривень. Їх можна витрати на будівельні матеріали чи послуги підрядників.

Першочергово фінансову допомогу за програмою "єВідновлення" отримають учасники бойових дій, сім’ї загиблих військовослужбовців, мобілізовані українці, багатодітні сім’ї, опікуни та патронатні вихователі дітей-сиріт й люди з інвалідністю І та ІІ груп. Відзначимо, громадяни, які вже відремонтували своє житло, наразі не можуть претендувати на державну допомогу.

єВідновлення

Інфографіка: Мінцифри

Нагадаємо, 31 жовтня президент Володимир Зеленський підписав закон, згідно з яким українцям повертатимуть гроші за ремонт зруйнованого житла.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 08.12.2023 17:56