Фото: Герберт Кікль / скріншот з відео

Проросійська партія перемагає на парламентських виборах в Австрії

На виборах до парламенту Австрії наразі перемагає проросійська Австрійська партія свободи. Наразі вона здобуває 29,1% голосів і 57 місць, що на 26 більше, ніж на попередніх виборах у 2019 році.

Про це повідомляє Kurier.

Згідно з попередніми результатами, ще дві опозиційні сили Соціал-демократична партія і NEOS набрали 20,9% (40 місць) і 8,8% (17 місць) відповідно.

За провладну Народну партію проголосували 26,3% виборців. Зараз у неї буде 52 місця, що на 19 менше у порівнянні з результатами 2019 року. "Зелені - Зелена альтернатива" втратили дев'ять місць (8,7%, 17 місць).

Варто зазначити, що лідер Австрійської партії свободи Герберт Кікль відкрито виступає проти виділення грошей на військову допомогу Україні та критикує санкції проти Російської Федерації.

Як зазначає видання, ситуація буде захопливою, коли справа дійде до коаліційних варіантів. Наразі коаліція, що складається тільки з ÖVP та SPÖ, хитка — залежно від прогнозів, вона може бути, а може і не бути тісною. З іншого боку, АПС та Народна партія мали явну більшість, але віце-президент генерального секретаря Крістіан Стокер у вечір виборів наголосив, що співпраці з Партією свободи під керівництвом її лідера Герберта Кікла не буде. У кращому разі ÖVP та SPÖ могли б об'єднати сили з NEOS чи "Зеленими".

Нагадаємо, раніше міністр закордонних справ Австрії Александр Шалленберг закликав шукати діалог з Росією на тлі її війни проти України. Водночас він погодився, що наразі російська сторона не готова до переговорів про завершення війни.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 29.09.2024 20:22