Гергей Корачонь. Джерело: Facebook

Проукраїнський кандидат переміг на виборах мера Будапешта з мінімальним відривом

У п’ятницю, 14 червня, ввечері Національна виборча комісія Угорщини оголосила про перемогу чинного мера Будапешта Гергея Корачоня на місцевих виборах. При цьому його відрив від другого місця склав лише 41 голос.

Про це повідомило видання Telex. Журналісти зазначили, що, за підсумками першого підрахунку, Корачонь переміг із відривом всього у 324 голоси. Але потім угорська Національна виборча комісія вирішила перерахувати голоси, тому що на деяких дільницях люди помилково голосували за кандидатку від партії влади "Фідес", яка знялася з виборів.

На засіданні виборчої комісії в п’ятницю оголосили, що після перерахунку Корачонь отримав 112 додаткових голосів, а його найближчий суперник, провладний кандидат Давід Вітезі — 395. Це означає, що мер Будапешта переміг на виборах мера з перевагою в 41 голос.

Члени комісії також відхилили прохання Вітезі про повторне голосування у двох округах Будапешта. Після оголошення результатів на одній із центральних вулиць Будапешта Корачонь зібрав демонстрацію своїх прихильників.

Вітезі визнав поразку та привітав опонента з перемогою, але заявив, що інцидент показує "серйозну проблему" з підрахунком голосів на угорських виборах, а "істерія та істерика Корачоня була безвідповідальною й аморальною".

Варто зазначити, що Корачонь приїжджав до Києва на початку 2023 року разом із трьома іншими мерами "Вишеградської четвірки". Він, зокрема, відвідував місця російських воєнних злочинів у Бучі. А на початку повномасштабного вторгнення Росії Корачонь підіймав прапор України над мерією Будапешта.

Нагадаємо, наприкінці травня компанія Závecz Research оприлюднила результати опитування, за яким громадяни Угорщини не мають чіткого уявлення, чи варто допомагати Україні. До того ж запитання про те, чи повинен Європейський Союз надавати Києву фінансову чи якусь іншу підтримку, фактично розколює угорське суспільство.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 15.06.2024 07:55