Віктор Орбан. Фото: Getty Images \ Global Images Ukraine

Партія Орбана різко втратила підтримку на виборах до Європарламенту

Партія прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана "Фідес" на виборах до Європарламенту різко послабила свою підтримку порівняно з попередніми виборами п’ять років тому. 

Про це повідомляє Associated Press.

Зазначається, що на цих виборах, після підрахунку 85% бюлетенів, партія Орбана "Фідес" набрала 44% голосів. Попри те, що "Фідес" отримала найбільшу кількість голосів, підтримка її різко впала, порівняно із попередніми виборами. Зокрема, За останні два десятиліття "Фідес" лише раз набрала менш як 50% голосів — у 2004 році.

Водночас опозиційна партія Повага і свобода (TISZA), яку очолює Петер Мад’яр, набрала 30,1%. У виданні зауважили, що Мад’яр став одним із найбільших конкурентів Орбана за останній час.

Журналісти наголосили, що хоча "Фідес" домінує в угорській політиці з 2010 року. Однак багато хто не задоволений її роботою. До того ж, як зазначили у Associated Press, економічна криза та серія скандалів за участю політиків "Фідес" сколихнули довіру до партії. 

Варто зауважити, що у липні Угорщина має намір перейти до шестимісячного головування в ЄС.

Нагадаємо, на виборах до Європарламенту в Словаччині перемогла опозиційна партія "Прогресивна Словаччина". Натомість партія прем'єр-міністра Роберта Фіцо Smer-SD зазнала поразки.

Водночас попередні прогнози щодо результатів виборів до Європейського парламенту в Німеччині свідчать про перемогу зі суттєвим відривом опозиційного блоку ХДС/ХСС. При цьому партія канцлера Олафа Шольца — тільки третя після ультраправих.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 10.06.2024 08:59