Олаф Шольц. Джерело: Getty Images / Global Images Ukraine

Провалом для коаліції Шольца можуть закінчитися вибори до Європарламенту в Німеччині

Попередні прогнози щодо результатів виборів до Європейського парламенту в Німеччині свідчать про перемогу зі суттєвим відривом опозиційного блоку ХДС/ХСС. При цьому партія канцлера Олафа Шольца — тільки третя після ультраправих.

Про це свідчить прогноз німецького мовника ARD, який посилається на попередні дані екзит-полів. За цією інформацією, консервативний Християнсько-демократичний союз / Християнсько-соціальний союз лідирує із 29,5%.

Ультраправа партія "Альтернатива для Німеччини" — на другому місці з 16.5%. А Соціал-демократична партія Олафа Шольца — третя з 14%.

Також невдачі зазнають "Зелені", які на теперішній момент входять до керівної коаліції. 2019 року вони стали другою найбільшою партією з 20,5%, а зараз у них лише 12%.

Для "Альтернативи для Німеччини" результати значно кращі. Партія отримала більшу підтримку порівняно з 11% п'ять років тому.

Європейські вибори стали першими, в яких узяв участь Альянс проросійської лівої радикалки Сари Вагенкнехт. Вона, ймовірно, набирає 5,5%, тож таким чином перебуває майже на одному рівні з коаліційними "вільними демократами" (5%).

Отже, всі три партії коаліції Олафа Шольца у федеральному уряді Німеччини — соціал-демократи, "Зелені" та "вільні демократи" — показують гірші результати, що відображає розчарування виборців урядом. Ліві, які теж представлені в Бундестазі, отримали лише близько 3% підтримки виборців.

До речі, в сусідній із Німеччиною Австрії ультраправа проросійська Партія свободи є ймовірним переможцем виборів до Європейського парламенту.

Нагадаємо, що опозиційна партія "Прогресивна Словаччина" посіла перше місце на виборах до Європарламенту у цій країні. Натомість політична сила прем’єр-міністра Роберта Фіцо стала другою.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 09.06.2024 19:56