Роберт Фіцо. Джерело: Facebook-сторінка прем'єр-міністра Словаччини

Партія Фіцо не перемогла на виборах до Європарламенту у Словаччині: попередні результати

Опозиційна партія "Прогресивна Словаччина" посіла перше місце на виборах до Європарламенту у цій країні. Натомість політична сила прем’єр-міністра Роберта Фіцо стала другою.

Про це повідомило видання Aktuality, які подає неофіційні дані. Наразі ситуація має такий вигляд: "Прогресивна Словаччина" отримала 27,8% голосів, а партія влади SMER Роберта Фіцо — 24,8%.

Словаки обирали 15 євродепутатів на п'ятирічний термін. У складі Європарламенту загалом буде 720 євродепутатів. Ймовірно, "Прогресивна Словаччина" отримає шість із 15 місць, а SMER — п’ять.

Кількість мандатів може зазнати змін, якщо партія SaS і демократи перетнуть п’ятивідсотковий бар'єр, який, за попередніми результатами, вони не подолали.

Для SMER результат є покращенням порівняно з виборами 2019 року, коли партія отримала на два місця та на 10% менше. Кращі результати цього року і для "Прогресивної Словаччини", яка на минулих виборах отримала чотири мандати в коаліції зі Spolu.

Третє місце (12,5%) посіла крайня права Республіканська партія на чолі з Міланом Угріком, політичні погляди якого подекуди порівнюють із нацистськими. У словацькому політикумі він один з основних недругів України. У партії, за прогнозами, буде два мандати.

Четверте місце (7,18%) посіла партія "Голос", заснована новообраним президентом і соратником Фіцо Пітером Пеллегріні. П’ятим прийшов Християнсько-демократичний рух (7,15%). Ці політичні сили у Європарламенті матимуть по одному депутату. Таким чином, наразі депутати п’яти політичних партій Словаччини проходять до Європейського парламенту.

За даними оглядачів, явка виборців стала вищою за 34%. У голосуванні взяли участь понад 1,5 мільйона виборців. П'ять років тому явка була нижчою — 22,74%. Вибори у Словаччині відбулися на тлі замаху на прем’єр-міністра Роберта Фіцо, що стався минулого місяця.

Нагадаємо, що 5 червня прем'єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо опублікував перше звернення після замаху на його життя 15 травня. Він заявив, що через декілька тижнів планує повернутися до роботи.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 09.06.2024 15:37