Рафаель Гроссі. Джерело: "Вікіпедія"

Провокація Кремля: Росія намагалася використати керівника МАГАТЕ проти України, — ISW

Російські офіційні особи намагалися неправдиво представити Україну загрозою радіаційного інциденту, що, за планами росіян, мало би підірвати підтримку нашої країни Заходом. Для цього вони хотіли використати візит генерального директора Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаеля Гроссі на Курську атомну електростанцію (КАЕС).

Про це повідомили аналітики американського Інституту вивчення війни (Institute for the Study of War).

У вівторок, 27 серпня, Гроссі заявив, що ситуація на КАЕС є "серйозною" та що "атака на будь-яку АЕС є неприйнятною, незалежно від місця розташування". Гроссі також додав, що КАЕС особливо вразлива, оскільки її реактор не має захисної оболонки та розташований у "звичайній будівлі", що робить його вразливим до обстрілів або ударів безпілотників. Російські урядові ЗМІ стверджували: Гроссі заявив, що бачив докази бойових дій "поблизу", включно з безпілотниками й уламками.

Пропагандистські російські ЗМІ спотворили заяву Гроссі. Вони написали, що очільник МАГАТЕ нібито сказав, що саме дії українських військ загрожують станції. Це не відповідає дійсності. МАГАТЕ визнало, що Росія повідомила агентство про виявлення уламків безпілотника на КАЕС, але МАГАТЕ не надало жодних оцінок, звідки прилетів безпілотник, чи підтверджень заяви Росії про причетність ЗСУ.

Раніше аналітики зазначали, що українські сили постійно демонстрували спроможність завдавати ударів із тилу в межах Росії й окупованої України на відстанях, що перевищують приблизно 60 кілометрів між КАЕС і міжнародним кордоном, припускаючи, що українське військове командування свідомо ухилялося від удару по атомній станції.

У вівторок, 27 серпня, Рафаель Гроссі відвідав Курську атомну електростанцію.

"На Курській АЕС серйозна ситуація. Запобігання ядерній аварії в цій жахливій війні є життєво важливим, і напад на будь-яку АЕС є неприпустимим, незалежно від місця розташування", - заявив він.

Нагадаємо, що Гроссі також зауважив, що неправильно порівнювати Чорнобильську та Курську АЕС. До того ж поки що не можна спрогнозувати, наскільки масштабними можуть бути наслідки аварії.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 28.08.2024 07:16