Фото: Pixabay

П'ять країн виступили за продовження заборони ЄС імпорту українського зерна

Угорщина, Польща, Румунія, Болгарія і Словаччина виступають за продовження заборони Європейським Союзом імпорту українського зерна на їхню територію до кінця поточного року.

Про це заявив міністр сільського господарства Польщі Роберт Телус, пише Reuters. За його словами, країни також можуть ввести інші обмеження на ввіз зерна з України.

"Ми підтримуємо заборону на імпорт у наші країни до кінця року. Я хочу сказати, що навіть якщо це не вдасться, деякі країни введуть свої власні обмеження. Наша декларація зрозуміла", — заявив він.

Телус наголосив, що міністри сільського господарства п'яти країн згодні з тим, що вони підтримують субсидування транзиту зерна, і хочуть, щоб до списку заборонених до ввезення продуктів додали й інші, наприклад, малину (у випадку Польщі).

Заборона на імпорт українського зерна

У травні Європейський Союз дозволив п'ятьом сусіднім з Україною країнам заборонити продаж української пшениці, кукурудзи, ріпаку та насіння соняшнику на внутрішньому ринку, дозволивши при цьому транзит таких вантажів для експорту в інші країни.

Термін дії заборони закінчується 15 вересня. Водночас Україна розраховує, що всі обмеження Єврокомісії на український аграрний експорт буде скасовано з 15 вересня.

Нагадаємо, раніше уряді Угорщини заявили, що прагнуть представляти інтереси угорського фермерського товариства, а тому запроваджують тимчасову заборону на імпорт агропродукції з України. Йдеться насамперед про зерно, насіння олійних культур, а також деяку іншу сільськогосподарську продукцію.

Водночас у Польщі вважають, що забороною на імпорт зерна та іншої сільськогосподарської продукції з України захищають вітчизняний аграрний сектор.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Економіка, 25.08.2023 23:55