Єгор Чернєв. Джерело: сайт Верховної Ради України

Рада планує запровадити військовий вишкіл для всіх громадян віком до 25 років

У парламенті обговорюється ініціатива запровадження в Україні базової військової служби для всіх громадян віком до 25 років. Це свого роду заміна нинішньої строкової служби.

Про це повідомив сайт Верховної Ради України з посиланням на слова народного депутата, заступника голови відповідного парламентського комітету, голови постійної делегації України в Парламентській Асамблеї НАТО Єгора Чернєва.

"Зараз строкова служба в армії триває від 12 до 18 місяців, залежно від того, є в людини вища освіта чи ні. Ми пропонуємо замінити її на тримісячний вишкіл — це базовий курс, а також два місяці фахової підготовки. Також ми пропонуємо, щоб людина, якій виповнилося 18 років, сама обрала час, коли вона готова пройти такий вишкіл з 18 до 25 років. Тобто людина сама вирішуватиме, що умовно наступного року чи через два роки вона готова пройти таке навчання", — зазначив політик.

За його словами, такий підхід дасть можливість спланувати навантаження на наші полігони та центри підготовки.

"Головна ідея базової військової служби полягає в тому, що з таким сусідом, як Російська Федерація, всі наші громадяни повинні мати базовий військовий вишкіл. Загалом це одна з тих ланок, яка повинна розпочинатися ще у школі та закінчуватися військовою кафедрою у вишах", — наголосив народний депутат.

Нагадаємо, в середині січня народна депутатка від "Слуги народу" Мар’яна Безугла повідомляла, що в Україні можуть запровадити загальновійськову підготовку для чоловіків і жінок. Вона має замінити строкову службу у державі. Така підготовка має включати не тільки основи поводження зі зброєю, тактики, домедичної допомоги тощо, а й роботу з дронами.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 28.01.2024 23:31