Колаж TrueUA

Рада ЄС підтримала виділення Україні траншу у розмірі 4,2 млрд євро: коли надійдуть кошти

У вівторок, 6 серпня, Рада Європейського Союзу схвалила виділення для України нового траншу макрофінансової допомоги у межах програми Ukraine Facility. Йдеться про 4,2 мільярда євро.

Про це повідомив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

"Рада ЄС ухвалила рішення щодо виплати першого регулярного траншу в межах Ukraine Facility. Наша держава отримає додаткові 4,2 мільярда євро для підтримки макрофінансової стабільності. Вдячні за це рішення", — заявив він.

Шмигаль поінформував, що Україна отримає кошти найближчим часом.

"Виплати очікуємо пізніше цього місяця. Разом ми відбудовуємо та зміцнюємо Україну!" — зазначив прем'єр.

На офіційній сторінці Ради ЄС зазначили, що Україна виконала необхідні умови, передбачені в українському Плані реформ (Ukraine Plan), для отримання коштів.

"Україна має отримати близько 4,2 мільярда євро коштів після того, як Рада дала дозвіл на першу регулярну виплату грантів і позик у рамках Механізму ЄС для України на підтримку макрофінансової стабільності та функціонування її державного управління", — йдеться у повідомленні.

У Раді ЄС також наголосили, що з огляду на складну фінансову ситуацію в Україні, кошти буде виділено якнайшвидше.

Що таке Ukraine Facility 

Ukraine Facility — це чотирирічна програма загальним обсягом 50 мільярдів євро. Значна частина цих коштів буде спрямована до держбюджету й допоможе у фінансуванні бюджетного дефіциту. Ще один компонент програми передбачає створення спеціального інвестиційного інструменту для покриття ризиків у пріоритетних секторах. Він дозволить залучити додаткові кошти на інвестиції.

Як відомо, лідери країн Європейського Союзу 1 лютого на спеціальному саміті в Брюсселі схвалили виділення Україні 50 мільярдів євро в рамках програми Ukraine Facility на 2024-2027 роки. А вже 5 лютого Рада ЄС і Європарламент досягли попередньої угоди про створення нового інструменту для підтримки відновлення, реконструкції та модернізації України Ukraine Facility

Нагадаємо, 27 червня Україна отримала від Європейського Союзу транш фінансової підтримки у розмірі 1,9 мільярда євро. Це відбувається за програмою Ukraine Facility.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 06.08.2024 16:32