Ллойд Остін. Фото: Getty Images \ Global Images Ukraine

"Рамштайн" на тлі відсутності грошей у США для України: що чекати від зустрічі Контактної групи

Засідання Контактної групи з оборони України у форматі "Рамштайн" відбудеться у вівторок 23 січня. На ньому обговорюватимуть довгострокові потреби України.

Про це повідомив AP із посиланням на заяву заступника прес-секретаря Пентагона Сабріни Сінгх.

"Попри те, що ми не можемо надати нашу допомогу в галузі безпеки прямо зараз, наші партнери продовжують це робити", — зазначила вона.

Зустріч буде віртуальною, оскільки міністр оборони Ллойд Остін все ще відновлюється вдома після ускладнень лікування раку простати.

Пентагон оголосив про свою останню допомогу Україні у сфері безпеки 27 грудня. Пакет вартістю 250 мільйонів доларів містив 155-міліметрові снаряди, зенітні ракети "Стінгер" та інші предмети, взяті з нинішніх запасів США. З того часу США не змогли надати допомогу, оскільки гроші на поповнення цих запасів закінчилися, а Конгрес ще не затвердив додаткових коштів.

Журналісти агенції нагадали, що допомога Україні й Ізраїлю на суму понад 110 мільярдів доларів зупинилася через розбіжності між Конгресом і Білим домом щодо інших політичних пріоритетів, включаючи додаткову безпеку на кордоні США та Мексики.

Як відомо, США надали Україні понад 44,2 мільярда доларів у вигляді допомоги у сфері безпеки з моменту вторгнення Росії у лютому 2022 року. Близько 23,6 мільярда доларів із цієї суми взяли з нинішніх військових запасів, а майже 19 мільярдів доларів у вигляді довгострокових військових контрактів на товари, які займуть місяці.

Таким чином, навіть попри те, що кошти вичерпані, частина раніше закупленої зброї продовжуватиме надходити. Додаткові 1,7 мільярда доларів надав Держдепартамент США у вигляді іноземного військового фінансування.

США та близько 30 міжнародних партнерів також продовжують навчати українські сили, тренування пройшли загалом 118 тисяч українців у всьому світі. Таку інформацію підтвердив медійникам полковник Марті О'Доннелл, представник армії США в Європі й Африці. США підготували близько 18 тисяч таких бійців, зокрема, майже 16,3 тисячі солдатів у Німеччині. Ще близько 1 500 бійців наразі проходять підготовку.

Нагадаємо, 23 січня пройде нове засідання у форматі "Рамштайн". Це вже 18 зустріч військової коаліції для підтримки України за участю представників близько 50 країн. У ній візьме участь очільник Пентагона Ллойд Остін, який під'єднається до "Рамштайну" з дому, де проходить відновлення після нещодавніх медичних процедур.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 23.01.2024 13:35