Фото: pixabay

Релігійне свято 19 лютого: кого сьогодні вшановують християни за новим церковним календарем

У понеділок, 19 лютого, за новим церковним календарем християни вшановують пам'ять апостола Архипа. Він був учнем апостола Павла.

TrueUA розповідає детальніше про це церковне свято.

Що відомо про апостола Архипа

Святий апостол з числа сімдесяти Архип був учнем і помічником святого апостола Павла. У посланні до Филимона апостол називає святого Архипа своїм сподвижником. Згідно з церковним переказом, святий був сином апостола Филимона.

Спочатку він був священником Колосської церкви, а потім єпископом Лаодикійської та Фригійської церков. Про подальшу діяльність апостола Архипа збереглося мало відомостей.

Під час правління імператора Нерона почалися гоніння на християн. Апостол Архип став жертвою переслідувань, його притягнули до суду за проповіді Євангелія. Дорогою апостолу завдали багато ножових ран, від яких він відразу помер.

Апостол Архип. Джерело: ikonniy-dvor.com

Апостол Архип. Джерело: ikonniy-dvor.com

Що потрібно зробити у цей день

  • Цього дня можна піти до церкви або помолитися вдома.
  • У святого апостола просять допомоги у зміцненні віри, поради, як перестати сумніватися.
  • У цей день потрібно зробити якомога більше добрих справ.
  • У наших предків існував звичай у день пам'яті святого Архипа подавати милостиню бідним, кликати їх до себе в гості та годувати із власного столу.

Варто зазначити, що митрополит Переяславський і Вишневський Олександр раніше пояснював, що рішення про дотримання новоюліанського календаря буде не обов'язковим для всіх, тобто примусово його нав'язувати нікому не будуть. Це означає, що якщо певні парафії захочуть звершувати богослужіння за старим стилем, який діє сьогодні, вони зможуть це робити. Аби убезпечити ПЦУ від розколу, буде даний перехідний період під час впровадження новоюліанського календаря.

Нагадаємо, раніше TrueUA розповідавколи у 2024 році розпочнеться Великодній піст та якого харчування варто дотримуватися у цей період. Детальніше — у нашому матеріалі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Lifestyle, 19.02.2024 08:30