Фото:Freepic

Релігійне свято 22 лютого: кого сьогодні вшановують християни за новим церковним календарем

У четвер, 22 лютого, за новим церковним календарем християни вшановують пам'ять преподобного Афанасія. Він захищав православну віру та відстоював духовні цінності.

TrueUA розповідає детальніше про це церковне свято.

Що відомо про преподобного Афанасія

Він народився в благочестивій родині. Святий Афанасій став для усіх прикладом непохитної віри та мужності. В 1627 році він прийняв чернечий постриг у Віленському свято-духівському монастирі. Він вибрав складний шлях самовідданості та відданості Богові, залишивши за собою родину та світське життя.

У 1640 році святий Афанасій був призначений ігуменом Симеонова монастиря в Бресті. Святий завжди був непримиримим борцем з унією. Його відданість сповідуванню істини та боротьбі за духовні цінності зробили його прикладом для багатьох вірян. 

Святий Афанасій

Святий Афанасій. Джерело: mefodiy.org.ua

У ніч на 5 вересня 1648 року, не змирившись з відступництвом від своїх переконань, святий Афанасій був жорстоко катований та змушений вирити собі яму. Попри муки, він залишався вірним своїм переконанням і не відмовився від слів, що протистояли унії й католицизму.

Варто зазначити, що митрополит Переяславський і Вишневський Олександр раніше пояснював, що рішення про дотримання новоюліанського календаря буде не обов'язковим для всіх, тобто примусово його нав'язувати нікому не будуть. Це означає, що якщо певні парафії захочуть звершувати богослужіння за старим стилем, який діє сьогодні, вони зможуть це робити. Аби убезпечити ПЦУ від розколу, буде даний перехідний період під час впровадження новоюліанського календаря.

Нагадаємо, раніше TrueUA розповідавколи у 2024 році розпочнеться Великодній піст та якого харчування варто дотримуватися у цей період. Детальніше — у нашому матеріалі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Lifestyle, 22.02.2024 11:33