Конгрес США. Джерело: Getty Images / Global Images Ukraine

Республіканці атакують поправками закон про допомогу Україні: внесено вже 137 змін

У Конгресі США до останнього законопроекту про допомогу Україні внесено вже 137 правок. Практично усі ініціативи щодо змін були зроблені членами Республіканської партії.

Про це повідомляє Hromadske з посиланням на сайт Комітету з питань регламенту Палати представників США.

Зокрема, республіканці пропонують низку змін, а саме:

  • заборонити президенту США в односторонньому порядку списувати борг України (за цим законом допомогу від США пропонується надавати у кредит, із можливістю його списання президентом у майбутньому);
  • заборонити використання виділених коштів на виплати урядом України зарплат та пенсій своїм держслужбовцям;
  • виділити лише 2% коштів доти, доки Конгресові не буде подано комплексну стратегію, "яка визначає стратегічні цілі такого фінансування та те, як ця місія буде виконана";
  • перш ніж витратити будь-які кошти для України, президент США повинен засвідчити, що союзники по НАТО виконують зобов’язання щодо виділення 2% свого ВВП на оборону.

Скандальні поправки трампістки Марджорі Тейлор Грін

Республіканка Марджорі Тейлор Грін, яка повторює наративи російської пропаганди, пропонує заборонити фінансування:

  • батальйону "Азов";
  • військ НАТО в Україні;
  • поки в Україні не заборонять аборти;
  • до початку мирних переговорів між Росією та Україною;
  • поки Володимир Зеленський не піде у відставку з поста президента України;
  • поки індекс сприйняття корупції в Україні не досягне рівня, "співмірного з індексом її сусідів-членів НАТО";
  • поки Україна не скасує "обмеження права нацменшин, зокрема угорців, використовувати рідну мову в школах".

Ще п'ять правок до закону подала республіканка українського походження Вікторія Спартц. Вона вимагає, аби президент був змушений отримати "чіткий дозвіл Конгресу" на скасування будь-якої заборгованості.

Цікаво, що демократи подали лише дві правки: призначити Марджорі Тейлор Грін спецпредставником глави Кремля Володимира Путіна в Конгресі США та перейменувати її офіс на "кімнату Невілла Чемберлена.

Колишній президент Сполучених Штатів Америки Дональд Трамп заявив, що підтримує ухвалення законопроекту про допомогу для України. Однак ці кошти мають надати на умовах позики.

Як відомо, Конгрес США з минулої осені не може дійти згоди щодо прохання президента Джо Байдена виділити нові кошти на фінансування допомоги Україні. Цього року Сенат США схвалив законопроект, який передбачає виділення близько 60 мільярдів доларів на фінансування допомоги Україні. Документ передали до Палати представників, але там його досі не винесли на розгляд.

Своєю чергою голова розвідувального комітету Палати представників, конгресмен-республіканець Майк Тернер повідомив, що вже цього тижня Палата представників США розгляне законопроект фінансування допомоги Україні у війні з Російською Федерацією. Це питання повинне отримати переважну підтримку конгресменів.

Нагадаємо, 17 квітня спікер Палати представників США республіканець Майк Джонсон заявив, що Сполучені Штати Америки планують винести на розгляд законопроект про допомогу Україні та Ізраїлю уже цього тижня. Голосування планують провести до вечора суботи, 20 квітня.

Цікаво, що за підсумками візиту до США глава українського уряду Денис Шмигаль висловився про суттєві зрушення у питанні розблокування допомоги від Вашингтона. Це, зокрема стосується ухвалення Конгресом законопроекту про виділення на підтримку нашої держави 61 мільярда доларів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 19.04.2024 11:16