Фото: Енергоатом

Ризик аварії мінімізовано: ЗАЕС під'єднали до живлення

Українські фахівці відновили живлення Запорізької атомної електростанції від української енергосистеми. Ситуацію наразі вдалося стабілізувати. 

Про це повідомили в прес-службі "Енергоатому".

Зазначається, що роботу високовольтної лінії електропередачі Дніпровська 750 кВ, від якої живить власні потреби тимчасово окупована Запорізька атомна електростанція, відновлено. 

"Ризик ядерної та радіаційної аварії мінімізовано, ситуація стабільна", — зауважили в "Енергоатомі".

Нагадаємо, російські терористи 22 травня вкотре здійснили обстріл Запорізької атомної електростанції. Унаслідок цього відключилася остання високовольтна лінія передач — Дніпровська 750 кВ. Після втрати зовнішнього живлення, яке життєво необхідне для забезпечення роботи насосів охолодження ядерного матеріалу енергоблоків, в автоматичному режимі ввімкнулись всі дизель-генератори АЕС, запасу палива вистачило б лише на десять діб.

Додамо, Російська Федерація зібрала на Запорізькій АЕС кілька тисяч озброєних окупантів. Вороги перетворюють станцію на укріплену військову базу. Раніше повідомлялось, що російські окупанти готують до "евакуації" людей з міста-супутника Запорізької атомної електростанції Енергодара. Йдеться про близько 3 100 осіб. 

Також прес-служба МАГАТЕ заявляла, що на території Запорізької АЕС спостерігається посилення військової присутності й активності. Персонал станції залишається на місці попри оголошення про евакуацію в Енергодарі. Загалом ситуація на станції стає все більш непередбачуваною.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 22.05.2023 14:18