Віктор Рашніков. Джерело: Bloomberg

Російські мільярдери вивели з Європи понад $50 млрд: що їх змушує повертатися

Російські мільярдери, які "затиснуті" між міжнародними санкціями та Володимиром Путіним, після вторгнення в Україну вивели активи на десятки мільярдів, щоб повернути свої статки,

Матеріал на цю тему підготував Bloomberg.

Минулого місяця акціонери United Medical Group CY Plc і MD Medical Group Investments Plc, які контролюють магнати Ігор Шилов і Марк Курцер, схвалили переїзд компаній із Кіпру до Росії. За даними аналітиків, це збільшить загальну вартість активів, які перевели найбагатші росіяни з лютого 2022 року як мінімум до 50 мільярдів доларів.

Цей зсув руйнує багаторічну практику російських мільярдерів зберігати свої активи в Європі, використовуючи сприятливі для інвесторів правові системи, можливість отримувати дивіденди в іноземній валюті та низькі податки. Тепер у найбагатших росіян залишається дедалі менше місць, де можна розмістити своє багатство, оскільки багато хто перебуває під санкціями США, Великої Британії чи Європи.

"Зараз Росія здається меншим злом, ніж закордон", — сказала партнер компанії Business Solutions and Technologies, яка раніше працювала у Росії під брендом Deloitte? Наталія Кузнєцова.

Виведення активів, зареєстрованих на Кіпрі, Джерсі чи Швейцарії, до Росії та країн, які Кремль вважає дружніми, — Об'єднаних Арабських Еміратів і Казахстану, розпочалося незабаром після вторгнення. Серед перших переїздів стали сімейні активи мільярдера Андрія Гур'єва та сталеливарного магната Віктора Рашнікова зі Швейцарії та Кіпру до Росії. Інші, наприклад, мільярдер Ігор Алтушкін, пішли за ними пізніше.

Під тиском

Кремль тисне на найбагатших росіян, щоби ті репатріювали їхні активи з країн, які він називає "недружніми". Угоду про уникнення подвійного оподаткування призупинили, що зробило непрактичним залишатися зареєстрованим у Європі. Росія ускладнює компаніям виплату дивідендів чи продаж активів організаціям, зареєстрованим у таких юрисдикціях.

"Зв'язок Росія-Кіпр зараз працює не дуже добре з погляду грошових переказів. Це вирішується переїздом у дружню юрисдикцію чи Росію", — зазначив партнер компанії B1, яка раніше працювала в Росії під брендом Ernst & Young, Олексій Кузнєцов

У серпні Путін доручив уряду створити механізм, який дозволить Росії відновити контроль над російськими компаніями, де такий контроль здійснюється через іноземні структури та втрачено внаслідок санкцій.

Щоби заманити магнатів додому, Кремль використав такі стимули, як місцеві внутрішні "офшорні" зони з низькими податками, які він запровадив 2018 року та постійно вдосконалює. Росія також підвищила вартість зберігання активів у традиційних сховищах на Кіпрі чи Мальті, тоді як холдинги з міжнародними активами, перереєстровані у Росії, можуть претендувати на податкові пільги.

Не лише мільярдери переводять свої активи — інші росіяни теж переводять активи додому. Цього року до вітчизняних "офшорних" зон переїхало 115 компаній, а всього їх стало 254, розповів перший заступник міністра економіки Ілля Торосов на Східному економічному форумі.

Низка найбільших російських сировинних і технологічних компаній, як і раніше, зареєстровані в Європі. Виробник добрив EuroChem Group AG, заснований мільярдером Андрієм Мельниченком, базується в Цугу (Швейцарія), а сільськогосподарська фірма Ros Agro PLC перенесла свій лістинг до Казахстану та працює над перереєстрацією з Кіпру.

"Дружні" країни

Мільярдери, які не потрапили під санкції, теж шукають нові місця для своїх європейських активів і віддають перевагу юрисдикціям, які Кремль вважає дружніми. Сталеливарний магнат Володимир Лісін і транспортний холдинг Globaltrans Investment Plc переїхали в Абу-Дабі з Кіпру, а друга за величиною російська золотодобувна компанія Polymetal International Plc перереєструвалася в Казахстані минулого місяця. Компанія не перебуває під санкціями, але її російський підрозділ цього року внесли до американського чорного списку.

Для Globaltrans цей крок може означати відновлення виплати дивідендів, тоді як "Поліметал" зможе розділити свої російські та казахстанські активи, що було би складно, якби він залишився зареєстрованим на Джерсі.

Нагадаємо, що понад 80 російських олігархів фінансують війну Росії в Україні. Лише 14 з них потрапили під санкції у всіх країнах проукраїнської коаліції. Загальна сума відкритих контрактів, які підприємства цих бізнесменів уклали з російським оборонним комплексом за час воєнного конфлікту в Україні (2014-2023 рр.), — щонайменше 220 мільярдів рублів або майже три мільярди доларів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 14.09.2023 10:24