Фото: Facebook Олега Ніколенка

Росія має намір повернутися в Раду ООН: Україна різко відреагувала

Речник Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко прокоментував наміри Росії повернутися до складу Ради Організації Об'єднаних Націй з прав людини. За його словами, воєнним злочинцям немає місця в Раді ООН.

Про це він написав у Facebook.

"РФ просуває свою кандидатуру до складу Ради ООН з прав людини. Нагадаю, що минулого року її було позбавлено прав члена у відповідь на повномасштабне вторгнення до України", — зазначив посадовець.

За словами Ніколенка, таким кроком РФ намагається довести, що може "продовжувати безкарно грубо порушувати права людини, скоювати воєнні злочини та злочини проти людяності".

"Позиція України чітка: Росія не має отримати права повернутися до одного з ключових органів ООН, допоки не понесе відповідальність за всі злочини. Місце російських воєнних злочинців на лаві трибуналу, а не в Раді з прав людини", — написав він.

Нагадаємо, 26 вересня ВВС, посилаючись на копію документа, який Росія поширює серед членів ООН з проханням про підтримку заявило, що російські дипломати намагаються домогтися того, аби Росію знову прийняли до Ради ООН з прав людини на трирічний термін. Експерти стверджують, що у такий спосіб Росія сподівається відновити певну міжнародну довіру після звинувачень у порушеннях прав людини в Україні та в її межах.

Додамо, 25 вересня голова Незалежної міжнародної комісії ООН з розслідування порушень в Україні Ерік Месе заявив, що російські окупанти настільки жорстоко катували українців, що деякі з їхніх жертв помирали. До того ж вони змушували людей слухати, коли ґвалтували сусідських жінок. Він зазначив, що його команда зібрала додаткові докази, які вказують на те, що застосування тортур російськими збройними силами в районах, які вони контролюють, було широко поширеним і систематичним.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 27.09.2023 20:59