Фото ілюстративне. Джерело: Emerging Europe

Росія перейде в оборону наступного року, — західні ЗМІ

Російські війська 2025 року, ймовірно, перейдуть в оборону. Це пов’язано з тим, що за перші два роки повномасштабного вторгнення в Україну Росія втратила приблизно 3 000 танків і 5 000 інших броньованих машин.

Такий висновок зробили аналітики видання The Economist. Журналісти зазначили, що Росія розконсервувала радянську зброю, однак близько 70% старих танків залишилися нерухомими, а інші помили та видали за нові.

Окрім того, росіяни знімають артилерійські стволи зі старої техніки та встановлюють їх на самохідні гаубиці. Якщо так триватиме, то 2025 року Росія досягне "критичної точки виснаження".

Про це свідчить і те, що розпочатий Росією контрнаступ на початку травня цього року потрохи "згасає". А ті успіхи, які мала Росія, отримано занадто великою ціною.

Водночас, додали аналітики видання, багато що залежить не стільки від того, чи зможе Україна продовжувати боротьбу, скільки від того, як довго Росія зможе підтримувати свій нинішній темп операцій.

Росія може поповнювати свою армію на 25 000 солдатів щомісяця, тримаючи таким чином чисельність на фронті на рівні 470 000. Окрім того, вона стрімко збільшила виробництво ракет для ударів по українській інфраструктурі. Це пов'язано з тим, що, попри всі заперечення, Росія перейшла на військову економіку та витрачає близько 8% свого ВВП на військові витрати. Таким чином росіяни здатні замінити втрати танків, броньованих машин піхоти й артилерії запасами, які накопичені за радянських часів.

Аналітики наголосили, що основною проблемою росіян є виробництво танків і бойових машин піхоти. Зокрема, Росія може мати на складах близько 3 200 танків, однак до 70% з них "не зрушили з місця ні на дюйм від початку війни". Більша частина Т-72 зберігається у відкритому вигляді з початку 1990 років.

"Якщо нічого не зміниться, то до кінця цього року російські війська, можливо, будуть змушені змінити свою позицію на більш оборонну... Це може стати очевидним вже до кінця літа. Очікується, що зацікавленість Путіна в укладенні тимчасового перемир'я зростатиме", — зробили висновок аналітики.

Нагадаємо, раніше фахівці НАТО заявляли, що Російській Федерації бракує живої сили та снарядів для розгортання великого наступу в Україні.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 17.07.2024 17:38